Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вашингтон кренуо у „инспекцију“ Амерички стручњак посетио Београд

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаАмеричка застава
Америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Пратите нас
Вршилац дужности помоћника министра финансија САД Пол Ахерн, током посете Србији од 13. до 15. децембра, састао се са водећим представницима власти и бизниса и разговарао о темама од заједничког интереса и значаја за Сједињене Америчке Државе и Србију, саопштила је данас америчка амбасада у Београду.
Ахерн, који је и главни заменик помоћника министра на челу Канцеларије за сузбијање финансирања тероризма и финансијског криминала, ове недеље обилази регион како би се информисао у којој мери организовани криминал и корупција представљају претњу стабилности и просперитету Западног Балкана, а посебно да би се упознао на који начин Сједињене Државе могу да помогну у остваривању стратешког приоритета Србије да постане чланица Европске уније.
Министарство финансија Сједињених Држава је 9. децембра увело санкције за вође организоване криминалне групе Веселиновића и повезаних појединаца и фирми због изазивања нестабилности и коруптивних радњи којима су оштетили грађане и привреду Србије и Косова, каже се у саопштењу.
"Појединци и предузећа на мети ових санкција морају бити позвани на одговорност, а њихове активности које изазивају нестабилност морају бити заустављене", рекао је Ахерн.
"Председник Бајден је јасно ставио до знања да је сузбијање корупције врхунски приоритет Сједињених Држава. Министарство финансија ће наставити да позива на одговорност протагонисте корупције, ма где они били", казао је Ахерн.
На састанцима у Министарству спољних послова, Министарству финансија, Народној банци Србије, Министарству правде, Министарству унутрашњих послова и Републичком јавном тужилаштву, Ахерн се детаљније информисао о изазовима са којима се суочава Влада Србије у постизању привредног раста и спровођењу реформи неопходних за приступање Европској унији.
Ахерн је честитао Србији на резултатима наведеним у најновијем извештају Манивала, који валоризују достигнућа на пољу сузбијања прања новца и финансирања тероризма. Србија у великој мери испуњава низ стандарда Радне групе за финансијску акцију (ФАТФ), а уз то је и видљиво унапредила органе и методе борбе против прања новца.
До напретка је дошло захваљујући политичкој опредељености и брзом ангажовању кључних министарстава Владе Србије. Ахерн је поручио да техничко усаглашавање јесте неопходно, али суштина напретка је и даље у спровођењу закона.
Програм посете је обухватио и састанке са представницима приватних банака у Србији на којима је било речи о значају поштовања међународних прописа за континуирани привредни раст Србије и њену даљу економску интеграцију са регионом и Европском унијом.
Помоћник министра Ахерн је нагласио захвалност Сједињених Држава на партнерству између Србије и америчког Министарства финансија у сузбијању илегалног финансирања и спремност за даљи напредак у раду на овим битним темама, наведено је у саопштењу америчке амбасаде у Београду.
Сер Стјуарт Пич, специјални изасланик Велике Британије за Западни Балкан - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
РЕГИОН
Британски специјалац у видео-поруци открио који је задатак добио за Балкан
Ташна - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
РЕГИОН
Армија западних изасланика нагрнула на Балкан: Приштина би да ускочи у босански воз
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала