- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Државе Северне Европе одбиле план Москве

CC0 / pixabay / Балтик мапа
Балтик мапа - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
Пратите нас
Министри одбране држава Северне Европе и Балтика саопштили су да европске државе ни под којим условима не могу прихватити предлог Русије о гаранцијама безбедности у Европи, саопштила је прес-служба министарства одбране Естоније.
На састанку министара одбране држава Северне Европе и Балтика учествовали су шефови одбране Финске, Естоније, Шведске, Данске, Норвешке, Летоније, Литваније и Исланда.
"Министри одбране држава Северне Европе и Балтика одржали су састанак посредством видео линка и сложили се да Русија представља највећу војну претњу за Европу. Министри су једногласни да западне државе ни под којим условима не могу прихватити захтеве Русије", наводи се у саопштењу.
Како се наводи, министар Финске Кале Ланет ће у понедељак и уторак имати састанке са колегама из Пољске, Летоније, Литваније и Холандије са којима ће разговарати о тренутној ситуацији.
У међувремену, званични представник спољнополитичке службе ЕУ Питер Стано саопштио је да Брисел предлаже Москви да о европској безбедности разговарају у већ постојећим форматима, укључујући Савет Русија-НАТО и ОЕБС. Он је подсетио на став ЕУ: свака држава има право да слободно бира своју спољну политику, политику безбедности и савез.
"Русија то треба да схвати и поштује", закључио је представник ЕУ за Спутњик.
Подсетимо, руско Министарство спољних послова објавило је документ који је званична Москва послала НАТО-у по питању гаранција безбедности о којима је недавно говорио председник Руске Федерације Владимир Путин, а који се пре свега тичу ширења војног присуства Алијансе западним границама Русије.
НАТО-Русија - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
РУСИЈА
Објављен документ: Шта све Русија предлаже НАТО-у?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала