- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Тужилаштво БиХ отворило предмет против неколико особа из Српске због „напада на уставни поредак“

© tuzilastvobih.gov.baЗграда Тужилаштва БиХ
Зграда Тужилаштва БиХ - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
Пратите нас
У Тужилаштву БиХ води се предмет против неколико особа из Републике Српске због сумње да су починили кривично дело "напад на уставни поредак".
РТРС незванично сазнаје да је истрага отворена по пријави више лица, а односи се на период од септембра и на актуелну политичку ситуацију.
Лидери опозиционих партија добили су позив Тужилаштва БиХ како би у својству сведока били саслушани у овом предмету, не прецизирајући тачно о чему је конкретно реч.
Председник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да ће се одазвати позиву Тужилаштва да 21. децембра да изјаву. У позиву који му је уручен наводи се да се пред Тужилаштвом БиХ води предмет против неколико особа због сумње за чињење кривичног дела "напад на уставни поредак" и да се Нешић позива да да изјаву у својству сведока.
Председник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је за РТРС да је добио позив да уторак, 21. децембра, да изјаву у својству сведока, али да ће се, због раније преузетих обавеза, одазвати у среду.
Лидери владајућих странака потврдили су за РТРС да позив Тужилаштва још нису добили, али очекују да ће бити саслушани у својству осумњичених, као што су то већ објавили поједини медији.

Додик: Ми бранимо Устав, не урушавамо уставни поредак

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да је БиХ накриво насађена земља, у којој је могуће да они који се залажу за Устав буду тужени за урушавање уставног поретка.
Ми бранимо Устав и не знам како се то може тумачити као напад на уставни поредак, рекао је Додик, коментаришући предмет који се води у Тужилаштву БиХ против неколико особа из Републике Српске због сумње за чињење кривичног дела "напад на уставни поредак".
Додик је упитао како је могуће да они који се залажу за Устав буду тужени за урушавање уставног поретка.
"У овој земљи која је "накриво насађена" и која се зове БиХ, свашта се може десити и све се може тумачити другачије. Они нека раде своје, није то важно. Ми остајемо доследни своме плану и у томе нас не могу зауставити ни приговори са стране, а камоли прича о муслиманским судијама које би да врате систем "кадија те тужи кадија ти суди"", рекао је Додик у Угљевику.
Председници Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да Српска само брани оно што јој је дато Дејтоном.
Управо је председница Српске, уз српског члана Председништва БиХ, Владу и владајућу коалицију у Народној скупштини предлагач Декларације о уставним принципима и четири усвојене информације о преносу надлежности.
Седница парламента Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
РЕГИОН
Скупштина Републике Српске усвојила одлуку о враћању надлежности
Жељко Комшић  - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
РЕГИОН
„Скупштина Српске је напустила Дејтон“: Комшић тражи хитну реакцију због повратка надлежности РС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала