- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Понестаје време за постизање иранског нуклеарног споразума

© AP Photo / VAHID SALEMIНуклеарни споразум
Нуклеарни споразум - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2021
Пратите нас
Преговарачи на посредним преговорима између Ирана и Сједињених Америчких Држава имају само неколико недеља да постигну споразум о оживљавању иранског нуклеарног споразума из 2015. године, саопштиле су европске силе и координатор преговора након што су јуче прекинути разговори на најмање 10 дана.
Од наставка преговора пре више од две недеље, првим откако је у јуну кормило иранске државе преузео председник Ебрахим Раиси, остварен је тек мали напредак.
Преговори "не иду добро" јер се Сједињене Америчке Државе још нису вратиле у оквире споразума, изјавио је у Вашингтону саветник за националну безбедност САД Џејк Саливан.
Иранска делегација је тражила измене оквира споразума формираног током шест претходних рунди преговора, чиме је процес доспео у ћорсокак, иако западне силе упозоравају да истиче време да се обузда брз напредак нуклеарних активности Ирана.

"Немамо месеце, пред нама су само недеље да постигнемо договор", рекао је изасланик Европске уније Енрике Мора на конференцији за новинаре након састанка којим је формално завршена седма рунда преговора.

Он је изразио наду да ће се разговори наставити ове године, а неки званичници спомињу 27. децембар као оквирни датум, пренео је Танјуг.
Центрифуге у иранском нуклеарном погону  - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
СВЕТ
Три европске силе најављују спас нуклеарног споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала