- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија може прећи на контрапретње: Наступио је тренутак истине за НАТО

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2021
Пратите нас
Ако НАТО одбије понуду Русије о гаранцијама безбедности, Москва ће такође прећи на „режим противпретњи“, рекао је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко.
„Данас смо се нашли у ситуацији када се дошло до краја. Предлози које смо формулисали су апсолутно садржајни, прецизно описују како ми видимо наше националне интересе, описујемо и како видимо војну безбедност у Европи“, рекао је Грушко.
Он је саопштио да је у односима између Русије и НАТО-а наступио „тренутак истине“ када се треба „принципијелно одредити“.
По његовим речима, својим предлозима Москва изражава да "војни или војно-технички сценарио конфронтације треба пребацити у политички процес који реално јача војну безбедност свих држава на простору ОЕБС, Евроатлантика, Евроазије“.
„Ако ово не успе, можемо прећи и на режим стварања контрапретњи. Међутим, тада ће бити касно постављати питања, зашто смо донели такву одлуку“, рекао је Грушко.
За НАТО, како је нагласио, претња са истока је једини фактор који одржава трансатлантско јединство, што изазива забринутост.
Председник Русије Владимир Путин је средином новембра наложио министру спољних послова Сергеју Лаврову да од САД и НАТО-а тражи да Русији доставe озбиљне и дугорочне гаранције безбедности. Он је неколико пута говорио о томе да је Москва добила усмена уверења да се НАТО неће ширити и да су обећања прекршена.
Подсетимо, председник Русије је 1. децембра предложио да се крене у преговоре око постизања правних гаранција за неширење НАТО-а на исток.
НАТО-Русија - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
РУСИЈА
Објављен документ: Шта све Русија предлаже НАТО-у?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала