- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Три града у Србији престигла Београд по продаји станова

© Sputnik / Виктор Чернов / Уђи у базу фотографијаНовоградња у Београду
Новоградња у Београду - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Док јавност бруји о висини цена квадрата у Београду, многима се поткраде чињеница да су ове године у неколико наврата други градови по Србији искакали као „победници“ на тржишту некретнина.
Тако је прошлог месеца, највећи раст цена квадрата забележен у Панчеву, док су и Крагујевац и Ниш, престигли Београд по обиму продаје станова током првих шест месеци ове године.
Према подацима сајта „Некретнине“, за новембар месец, цене у Панчеву су порасле за 8,7 одсто и износе у просеку 1.100 евра по квадрату. У Крагујевцу су се цене квадрата попеле за 4,17 одсто на 850 евра, док се квадрат у Нишу продавао од 1.030 евра у насељу Пантелеј, до 1.259 евра у Булевару Немањића.
Према проценама стручњака, цене ће на овим локацијама наставити и даље да расту. Ипак, како је проблематизовано на недавно одржаној конференцији о тржишту некретнина у Југоисточној Европи, поставља се питање одрживости тог раста, тј. неминовно је да ће наредне године доћи до стабилизације цена.

Панчево

У последњих неколико година, цена квадрата у Панчеву је порасла за више од 50 одсто. Само прошлог месеца сцене су скочиле 8,7 одсто на просечних 1.100 евра. Заинтересованих купаца у Панчеву је све више, чему и сведоче бројна градилишта.
Главни покретач овог раста су капиталне инвестиције, отварање фабрика и компанија, што комбиновано пружа грађанима сигурнији живот. На другом месту, расту цена квадрата у Панчеву кумује и раст цена квадрата у Београду.

Крагујевац

У више овогодишњих извештаја Републичког геодетског завода Крагујевац и Ниш су се показали као хит дестинације за купопродају некретнина у Србији, и у случају стамбених и у случају пословних простора. Према последњим подацима сајта „Некретнине“, просечна цена квадрата у Крагујевцу се попела у новембру на 850 евра.
Као и у случају Панчева, бројни инвеститори који су отворили позамашан број фабрика у околини овог града су учиниле живот у овом граду стабилнијим, што се одразило и на тржиште некретнина.
Председник Грађевинске коморе Србије Горан Родић изјавио је да енормна тражња за становима и плацевима, што се одражава и на цене.
„Кад имате отварање фирми, онда имате и посла, а ово су градови који су постали право стециште нових бизниса. У Крагујевац су дошли Немци, постоје и многе друге нове производње“, казао је Родић.

Ниш

Цене некретнина у Нишу су добар део године неприкосновено расле, па се за квадрат у било ком насељу у овом граду на југу Србије одваја преко 1.000 евра. Према подацима за прошли месец, најјефтинији квадрат је био у насељу Пантелеј у просеку око 1.030 евра док је најскупљи у Булевару Немањића око 1.260 евра.
Нишу је у његовом постајању атрактивном дестинацијом за инвестирање у некретнине, према мишљењу Родића, кумовала пре свега велика количина новца која се појавила на тржишту, што из џепова наших гастарбајтера, што из џепова странаца.
„ Људи као најбољу инвестицију, поготово у овом неизвесном периоду пандемије, виде улагање у некретнине. Ниш је значајна раскрсница на југу, а близу је и Бугарска одакле долази доста купаца станова, па тако скаче и цена квадрата. Скочио је и промет, мада понуда још увек не може да задовољи обим тражње“, рекао је за „Блиц бизнис“ Родић.
Стан - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Како уз минимална улагања да подигнете вредност стана који продајете
Барајево - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Где у Београду може да се купи стан за мање од 1.000 евра по квадрату
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала