- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинески лист: САД користе тензије у Украјини за ширење НАТО-а

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаАмерички инструктори са украјинским војницима
Амерички инструктори са украјинским војницима - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе користе заоштравање ситуације у Украјини како би оправдале даље ширење НАТО-а, пише кинески лист „Глобал тајмс“.
Лист наводи да је Северноатлантска алијанса од самог почетка била непријатељски расположена према СССР-у, а потом и према Русији, јер је њен главни циљ ширење америчке хегемоније.
По мишљењу једног од експерата, чије мишљење се наводи у чланку, ескалација напетости око Украјине могла би да изазове реципричне мере Русије. У овим околностима, чланицама Алијансе ће бити потребна помоћ Сједињених Америчких Држава, што ће јој омогућити да преузме водећу улогу у осигуравању безбедности.
„То је права игра Вашингтона, али многе мале земље то не схватају, или немају другог избора осим да му дозволе да их искоришћава“, објаснио је експерт.
Кијев и западни медији у последње време непрестано оптужују Русију да припрема „инвазију“ на Украјину. Москва је више пута демантовала ове изјаве, истичући да никоме не прети, никог не намерава да нападне, а да премештање трупа на њеној територији никога не треба да узнемирава. Кремљ сматра да се такви напади користе као изговор како би се више војне технике и снага Алијансе сместило у близини руских граница.
Никола Врзић - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Подкаст
Три рата до краја америчке доминације | Нови Спутњик поредак
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг  - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
РУСИЈА
НАТО: Настављамо да се ширимо иако се Русији то не свиђа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала