- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Нагла промена температуре у четвртак: Нова прогноза до краја године

CC0 / Pixabay / Зимска идила
Зимска идила - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пратите нас
Календарски, зима почиње у уторак, и то тачно у 16 сати и 59 минута, а према наводима српског прогностичара Марка Чубрила наредних дана се очекује углавном суво и релативно хладно време. Потом ће уследити топлији период, док промена наступа два дана пре Нове године.
Од четвртка, 23. децембра, очекује се пораст температуре.
„Са развијањем јаке антициклоналне блокаде далеко на северу у простору од Гренланда до Исланда хладан продор креће преко Скандинавије, западне Европе и Велике Британије до западног Атлантика где условљава серију јаких циклогнеза. У топлим секторима тих циклона источно од Алпа струјаће осетно топлији ваздух са југозапада“, објавио је Чубрило на Фејсбуку.
Додао је и да ће се снег отапати и на највишим планинама.
„Од петка осетно топлије уз појачан јужни ветар, повремену кишу, а дуж Јадрана биће и услова за пљускове. Уз осетно отопљење снежна граница врло високо и снег ће се отапати и на највишим планинама“.
Услед очекиваног отапања снега и кише, могућа је опасност од локалних бујица и поплава, наводи Чубрило, професор географије.
Према његовој прогнози, потом ће да уследи хладан и снежан јануар.
„Тренутно оба модела око 29. децембра симулирају премештање хладног фронта уз секундарну циклогнезу што би нам осим јачег захлађења донело пролазан снег вероватно и у низије, док би планине брзо вратиле снежни покривач“, додао је он.
Како је указао, развој синоптике пред сам крај ове и почетак следеће године још није јасан али има доста индиција да у том периоду треба очекивати заокрет ка осетно хладнијој синоптици, на шта тренутно упућују и дугорочни прорачуни великог дела прогностичких модела који имају сигнал за хладан и снежан јануар.
Временска прогноза - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
ДРУШТВО
Време данас: Облачно, местимично киша или снег
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала