- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нови немачки канцелар: „Северни ток 2“ је економски пројекат

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пратите нас
Немачки канцелар Олаф Шолц сматра „Северни ток 2“ економским пројектом, изјавио је заменик портпарола немачке владе Волфганг Бихнер.
„Канцелар Шолц је стално истицао да се у случају 'Северног тока 2' ради о економском пројекту који је завршен, али недостају неки аспекти, провера поштовања европског права о принципу расподеле правним лицима улога власника цевовода, његовог оператера и добављача ресурса. Тиме се сада бави Федерална мрежна агенција (немачки регулатор). То је административни поступак који ће бити завршен у складу са законом. Он нема политичку компоненту“, изјавио је заменик портпаролка на брифингу.
Што се тиче става о гасоводу бројних министара немачке владе, посебно министарке спољних послова Аналене Бербок и министра економије Роберта Хабека, Бихнер је истакао да ће влада „заједно деловати” по том питању.
Говорећи у четвртак у Бриселу о сертификацији оператера гасовода „Северни ток 2“ у Немачкој, Шолц је изјавио да да је реч о административно-правном питању које се води у складу са законом и да није под политичким утицајем.
Гасовод „Северни ток 2“ полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња завршена је 10. септембра. Тренутно је у току процес сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода.
Оператор гасовода саопштио је у петак да је компанија „Норд стрим 2АГ“ почела да пуни гасом други крак гасовода „Северни ток 2“.
Струја - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Подкаст
Који енергетски микс ће помоћи Европи да на зиму не цвокоће | Енергија Спутњика
Аналена Бербок - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
РУСИЈА
Како се нова немачка министарка нашла у ћорсокаку због "Северног тока 2"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала