Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Обуставити прогон“: Протест подршке професору Милошу Ковићу

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICСкуп подршке професору Милошу Ковићу
Скуп подршке професору Милошу Ковићу - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пратите нас
Група студената Универзитета у Београду окупила се данас на платоу испред Филозофског факултета како би пружили подршку професору тог факултета Милошу Ковићу и тражећи да се, како кажу, обустави његов прогон и да се формира непристрасна комисија за његов избор у звање редовног професора.
Студент мастер студија на Филозофском факултету Ђорђе Николић рекао је да су четворица Ковићевих колега против њега покренули кривичне и парничне поступке у покушају да га спрече да постане редовни професор, на шта, каже овај студент, има право пошто је објавио другу монографију.
"Они желе да га протерају са факултета. Обраћали смо се и декану Данијелу Синанију који је одговорио да није надлежан за то", рекао је Николић и додао да студенти неће одустати док се не испуне њихови захтеви.
Они упозоравају да се може догодити да професору Ковићу који сада ради у статусу ванредног професора истекне уговор о раду , а да не буде именован у више звање и тако потпуно остане без посла.
Професор Милош Ковић тврди да је реч о систематском протеривању професора неистомишљеника са Филозофског факултета и да су на тај начин са факултета већ одстрањени Маја Николић, Небојша Шулетић и Александар Фотић.
Каже за Танјуг да је жртва прогона јер не пристаје на, како је рекао, НАТО и Хашку верзију историје према којој су, како тврди, Срби кривци за све што се догодило на овим просторима од 1912. године.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICСкуп подршке професору Милошу Ковићу
Скуп подршке професору Милошу Ковићу - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Скуп подршке професору Милошу Ковићу
Он наводи да је добио осам судских тужби од професора Николе Самарџића који је шеф катедре историје, Дубравке Стојановић, Радоша Љушића и Владе Станковића због тога што је јавно рекао да је реч о прогону његових колега и да је реч о прилагођавању дискурса и наратива српске историје ономе што се тражи у хашком трибуналу.
"Овде није реч само о томе да ли ће Милош Ковић бити истеран са факултета, већ о томе како се историја пише. Немојмо да имамо илузије да хашки трибунал има амбицију да пише нашу историју. Ако неко тврди да су Срби за све криви, да су заслужили Јасеновац, да су Срби биолошки отпад Европе онда је ред да Милош Ковић каже да није тако и да да аргументе зашто није тако. Зашто не дозволити да се чује другачије мишљење?", пита Ковић.
Како тврди, колеге које су га тужиле изгласале су, како је рекао, "непријатељску комисију" која ће одлучивати о томе да ли ће бити избачен са посла или унапређен у следеће звање.
Ковић истиче да је кључна ствар, што је и захтев студената, да добије објективну и компетентну комисију која ће одлучити да ли он има или нема услова за напредовање.
"Друга кључна ствар је сукоб интереса. Не могу људи који су вас тужили суду и који од вас траже четири милиона динара да одлучују о вашем избору звања на основу кодекса етике Општег управног поступка. Не могу једна правила да буду примењивана на све моје колеге у овој згради, а друга на мене. То се зове дискриминација", поручује Ковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала