Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На протесту у Тирани против „Отвореног Балкана“ запаљена застава Србије /видео/

© REUTERS / FLORION GOGAПротест против Отвореног Балкана у Тирани
Протест против Отвореног Балкана у Тирани - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пратите нас
Испред Владе Албаније у Тирани данас је, у организацији албанске опозиционе Демократске странке бившег премијера Саљија Берише, одржан протест против иницијативе "Отворени Балкан" на којем је запаљена застава Србије.
Протест је организован уочи доласка председника Србије Александра Вучића на састанак иницијативе за регионалну сарадњу "Отворени Балкан", који се одржава данас и сутра у Тирани.
Учесници протеста запалили су заставу Србије истакнуту у знак добродошлице на улици која води до Владе, праћени бурним одобравањем окупљених, а један дечак је пао са бандере покушавајући заставу да обори.
Учесници протеста, на челу са Беришом, претходно су се окупили испред седишта Демократске странке у Тирани и онда су се прошетали до зграде Владе, где је постављена бина, а недалеко одатле се налази и амбасада Србије у Тирани, јавља Танјуг.
Медији су преносили ових дана да ће на тај протест наводно доћи и Албанци са Косова и Метохије, али и Албанци из такозване Прешевске долине.
Бериша је окупљенима на протесту вечерас поручио да је "Отворени Балкан" пројекат који има за циљ успостављање српске хегемоније на овим просторима.
„Ми смо против овог пројекта јер је историја показала да је један од највећих промашаја била идеја српске хегемоније на нашем полуострву. Ми смо против овог пројекта јер је у супротности са нашим националним пројектом", рекао је Бериша, пренела је "Коха диторе".
Амбасада САД у Тирани саветовала је данас америчким држављанима да избегавају сва велика окупљања у том граду због протеста.
"Иако многа велика јавна окупљања могу да прођу мирно, неке ситуације могу брзо и непредвидиво да се промене", упозорила је амбасада на свом сајту.
Албански премијер Еди Рама одлучио је да почетни део самита "Отвореног Балкана" са Зораном Заевом и Александром Вучићем премести из Тиране у град Елбасан.
Одлука је, како су пренели албански медији, донета након што је Демократска странка најавила протесте у Тирани.
Вучић ће вечерас имати заједничку вечеру са Рамом и Заевом у Елбасану, а сутра ће уследити радни састанци и предвиђено је потписивање шест споразума.
Главна тема састанка у Тирани је успостављање јединственог тржишта рада, као и јединствене радне дозволе која би требало да заживи већ од почетка 2022. године.
Америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
РЕГИОН
Амбасада САД у Тирани упозорила: Избегавајте велика окупљања
Отворени Балкан - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
РЕГИОН
Вучић, Рама и Заев траже подршку Берлина за Отворени Балкан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала