- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Спас за ледене зимске дане: Постоји храна која греје тело

CC0 / Pixabay / Зима
Зима - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пратите нас
Да бисмо очували здравље, али и ојачали имунитет, веома је важно да исхрану прилагодимо годишњем добу. Током зиме, а нарочито при њеном крају и почетком пролећа наш организам је у већој мери изложен вирусима и зато храна коју уносимо у том периоду треба да буде богата хранљивим материјама које ће помоћи да одржимо виталност, али и загрејемо тело.
То се посебно односи на особе са лошом циркулацијом и мањком енергије, пише wannabemagazine.
Ево пет најбољих савезника здравља на овом пољу:

Бадеми

CC0 / Pixabay / Бадем
Бадем - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Бадем
Иако су веома калорични, па се не препоручују у великим количинама, бадеми имају многа корисна својства. Наиме, они су одличан извор квалитетних масних киселина, које регулишу ниво лошег ЛДЛ холестерола.
Богати су и магнезијумом, а познато је да он утиче на ширење крвних судова, самим тим и на побољшање циркулације. Садрже и калцијум, фосфор и манган, па су значајни за здравље костију и у превенцији остеопорозе. Међутим, не треба претеривати. Нутриционисти кажу да је препоручен дневни унос 30 грама.

Ђумбир

CC0 / / Ђумбир
Ђумбир - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Ђумбир
Ова тропска биљка пореклом из Азије користи се као зачин, али и за лечење. У његовом корену се налази највише корисних састојака, попут беланчевина, ензима, биљних влакана и масти, гингерола, зингерона и етеричних уља.
Добар је антиоксиданс, а има и антибактеријско, антигљивично, антисептичко и седативно дејство. Спречава згрушавање крви, па тако побољшава прокрвљеност. Уколико се узима у већим количинама може изазвати нежељена дејства: горушицу, мучнину, болове у стомаку или вртоглавицу. Повољно делује на кожу, органе за дисање, стомак, црева, нерве, крвни и имуни систем.

Бели лук

© Sputnik / Мария Девахина / Уђи у базу фотографијаБели лук
Бели лук - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Бели лук
Свима је познато да бели лук има безброј корисних карактеристика. Неки га чак сматрају и најздравијом намирницом. Он је природни антибиотик, јак антиоксиданс, снижава крвни притисак и ниво лошег холестерола, делује против ћелија тумора.
Успешно отклања умор, узнемиреност, напетост, а захваљујући селену који се у њему налази поправља расположење. Благотворно делује и у случају присуства паразита у цревима и умањује надимање стомака. Интересантно је да бебе попију више млека, ако је мајка претходно конзумирала бели лук, а после немају грчеве. Користи се и куван и свеж, а препоручују се два чена дневно.

Љута папричица

© pixabayЉута паприка
Љута паприка - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Љута паприка
Свежа црвена љута паприка садржи бета-каротен, лутеин, витамин Ц, а веома мало угљених хидрата, протеина, липида и целулозе у поређењу са паприком у праху. Лековитост се крије у састојку капсаицин.
Он повољно делује код упала, нервних поремећаја, мигрене и псоријазе. Утиче на повећано лучење секрета из плућа и носа и на смањење триглицерида. Повећава термогенезу и употребу кисеоника и способност организма да разгради фибриноген, који утиче на стварање крвних угрушака. Према новим истраживањима користи се у борби против рака јетре. Осим у исхрани може се користити и у облику крема за ублажавање бола, неуралгија и постоперативних траума после ампутације. У народу је позната и под именима: папричица, папер, Кајенски папар.

Цимет

CC0 / Pixabay / Цимет
Цимет - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Цимет
Цимет је један од најстаријих зачина, пореклом са Шри Ланке. Садржи целулозу, танин, манитол, угљене хидрате и етерична уља, као и лековите састојке попут гвожђа, мангана, калцијума и других минерала. Слаткастог је мириса, док му је укус опор, љуткаст и топао.
Пошто је природни антибактерик, диуретик, дисептик и ароматик, повољно утиче на постизање равнотеже холестерола, јача срце и желудац, а успешан је и у борби против дијабетеса типа два. Убрзава дисање и рад срца, па тако омогућава повећање температуре тела и сагоревање масти, а уколико се користи са другим лековима елиминише целулит и бронхитис. Може се наћи у облику савијених комада коре или као прах, а одличан је додатак јелима. Као и све зачине, и цимет треба користити у умереним количинама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала