https://sputnikportal.rs/20211220/spas-za-ledene-zimske-dane-postoji-hrana-koja-greje-telo-1132631298.html
Спас за ледене зимске дане: Постоји храна која греје тело
Спас за ледене зимске дане: Постоји храна која греје тело
Sputnik Србија
Да бисмо очували здравље, али и ојачали имунитет, веома је важно да исхрану прилагодимо годишњем добу. Током зиме, а нарочито при њеном крају и почетком... 20.12.2021, Sputnik Србија
2021-12-20T19:34+0100
2021-12-20T19:34+0100
2021-12-20T19:34+0100
друштво
стил живота
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0c/14/1132632033_0:98:1920:1178_1920x0_80_0_0_b73a6c8ab88f8e2542aca4d6b69daebf.jpg
То се посебно односи на особе са лошом циркулацијом и мањком енергије, пише wannabemagazine.Ево пет најбољих савезника здравља на овом пољу:БадемиИако су веома калорични, па се не препоручују у великим количинама, бадеми имају многа корисна својства. Наиме, они су одличан извор квалитетних масних киселина, које регулишу ниво лошег ЛДЛ холестерола. Богати су и магнезијумом, а познато је да он утиче на ширење крвних судова, самим тим и на побољшање циркулације. Садрже и калцијум, фосфор и манган, па су значајни за здравље костију и у превенцији остеопорозе. Међутим, не треба претеривати. Нутриционисти кажу да је препоручен дневни унос 30 грама.ЂумбирОва тропска биљка пореклом из Азије користи се као зачин, али и за лечење. У његовом корену се налази највише корисних састојака, попут беланчевина, ензима, биљних влакана и масти, гингерола, зингерона и етеричних уља. Добар је антиоксиданс, а има и антибактеријско, антигљивично, антисептичко и седативно дејство. Спречава згрушавање крви, па тако побољшава прокрвљеност. Уколико се узима у већим количинама може изазвати нежељена дејства: горушицу, мучнину, болове у стомаку или вртоглавицу. Повољно делује на кожу, органе за дисање, стомак, црева, нерве, крвни и имуни систем.Бели лукСвима је познато да бели лук има безброј корисних карактеристика. Неки га чак сматрају и најздравијом намирницом. Он је природни антибиотик, јак антиоксиданс, снижава крвни притисак и ниво лошег холестерола, делује против ћелија тумора. Успешно отклања умор, узнемиреност, напетост, а захваљујући селену који се у њему налази поправља расположење. Благотворно делује и у случају присуства паразита у цревима и умањује надимање стомака. Интересантно је да бебе попију више млека, ако је мајка претходно конзумирала бели лук, а после немају грчеве. Користи се и куван и свеж, а препоручују се два чена дневно.Љута папричицаСвежа црвена љута паприка садржи бета-каротен, лутеин, витамин Ц, а веома мало угљених хидрата, протеина, липида и целулозе у поређењу са паприком у праху. Лековитост се крије у састојку капсаицин. Он повољно делује код упала, нервних поремећаја, мигрене и псоријазе. Утиче на повећано лучење секрета из плућа и носа и на смањење триглицерида. Повећава термогенезу и употребу кисеоника и способност организма да разгради фибриноген, који утиче на стварање крвних угрушака. Према новим истраживањима користи се у борби против рака јетре. Осим у исхрани може се користити и у облику крема за ублажавање бола, неуралгија и постоперативних траума после ампутације. У народу је позната и под именима: папричица, папер, Кајенски папар.ЦиметЦимет је један од најстаријих зачина, пореклом са Шри Ланке. Садржи целулозу, танин, манитол, угљене хидрате и етерична уља, као и лековите састојке попут гвожђа, мангана, калцијума и других минерала. Слаткастог је мириса, док му је укус опор, љуткаст и топао. Пошто је природни антибактерик, диуретик, дисептик и ароматик, повољно утиче на постизање равнотеже холестерола, јача срце и желудац, а успешан је и у борби против дијабетеса типа два. Убрзава дисање и рад срца, па тако омогућава повећање температуре тела и сагоревање масти, а уколико се користи са другим лековима елиминише целулит и бронхитис. Може се наћи у облику савијених комада коре или као прах, а одличан је додатак јелима. Као и све зачине, и цимет треба користити у умереним количинама.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0c/14/1132632033_110:0:1811:1276_1920x0_80_0_0_a0a346ef6322ddc71f497277e942193b.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
стил живота
Спас за ледене зимске дане: Постоји храна која греје тело
Да бисмо очували здравље, али и ојачали имунитет, веома је важно да исхрану прилагодимо годишњем добу. Током зиме, а нарочито при њеном крају и почетком пролећа наш организам је у већој мери изложен вирусима и зато храна коју уносимо у том периоду треба да буде богата хранљивим материјама које ће помоћи да одржимо виталност, али и загрејемо тело.
То се посебно односи на особе са лошом циркулацијом и мањком енергије,
пише wannabemagazine.Ево пет најбољих савезника здравља на овом пољу:
Иако су веома калорични, па се не препоручују у великим количинама, бадеми имају многа корисна својства. Наиме, они су одличан извор квалитетних масних киселина, које регулишу ниво лошег ЛДЛ холестерола.
Богати су и магнезијумом, а познато је да он утиче на ширење крвних судова, самим тим и на побољшање циркулације. Садрже и калцијум, фосфор и манган, па су значајни за здравље костију и у превенцији остеопорозе. Међутим, не треба претеривати. Нутриционисти кажу да је препоручен дневни унос 30 грама.
Ова тропска биљка пореклом из Азије користи се као зачин, али и за лечење. У његовом корену се налази највише корисних састојака, попут беланчевина, ензима, биљних влакана и масти, гингерола, зингерона и етеричних уља.
Добар је антиоксиданс, а има и антибактеријско, антигљивично, антисептичко и седативно дејство. Спречава згрушавање крви, па тако побољшава прокрвљеност. Уколико се узима у већим количинама може изазвати нежељена дејства: горушицу, мучнину, болове у стомаку или вртоглавицу. Повољно делује на кожу, органе за дисање, стомак, црева, нерве, крвни и имуни систем.
Свима је познато да бели лук има безброј корисних карактеристика. Неки га чак сматрају и најздравијом намирницом. Он је природни антибиотик, јак антиоксиданс, снижава крвни притисак и ниво лошег холестерола, делује против ћелија тумора.
Успешно отклања умор, узнемиреност, напетост, а захваљујући селену који се у њему налази поправља расположење. Благотворно делује и у случају присуства паразита у цревима и умањује надимање стомака. Интересантно је да бебе попију више млека, ако је мајка претходно конзумирала бели лук, а после немају грчеве. Користи се и куван и свеж, а препоручују се два чена дневно.
Свежа црвена љута паприка садржи бета-каротен, лутеин, витамин Ц, а веома мало угљених хидрата, протеина, липида и целулозе у поређењу са паприком у праху. Лековитост се крије у састојку капсаицин.
Он повољно делује код упала, нервних поремећаја, мигрене и псоријазе. Утиче на повећано лучење секрета из плућа и носа и на смањење триглицерида. Повећава термогенезу и употребу кисеоника и способност организма да разгради фибриноген, који утиче на стварање крвних угрушака. Према новим истраживањима користи се у борби против рака јетре. Осим у исхрани може се користити и у облику крема за ублажавање бола, неуралгија и постоперативних траума после ампутације. У народу је позната и под именима: папричица, папер, Кајенски папар.
Цимет је један од најстаријих зачина, пореклом са Шри Ланке. Садржи целулозу, танин, манитол, угљене хидрате и етерична уља, као и лековите састојке попут гвожђа, мангана, калцијума и других минерала. Слаткастог је мириса, док му је укус опор, љуткаст и топао.
Пошто је природни антибактерик, диуретик, дисептик и ароматик, повољно утиче на постизање равнотеже холестерола, јача срце и желудац, а успешан је и у борби против дијабетеса типа два. Убрзава дисање и рад срца, па тако омогућава повећање температуре тела и сагоревање масти, а уколико се користи са другим лековима елиминише целулит и бронхитис. Може се наћи у облику савијених комада коре или као прах, а одличан је додатак јелима. Као и све зачине, и цимет треба користити у умереним количинама.