Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стиже нови амерички „саветник“: Да ли је циљ - елиминација Русије и Кине са Балкана

© Sputnik / PixabayАгент - илустрација
Агент - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пратите нас
Америка шаље правног саветника за Западни Балкан како би се пре свега фокусирао на корупцију везану за инвестиције из Русије и Кине. Циљ измишљања ове нове позиције је прављење нове препреке за те две земље у региону, а крајњи циљ је елиминисање Кине и Русије са ових простора, каже за Спутњик адвокат и консултант Бранко Павловић.
Канцеларија за развој, помоћ и обуку у иностраним тужилаштвима при америчком Министарству правде именоваће сталног правног саветника за Западни Балкан који ће имати седиште у Загребу.
Он треба да пружи техничку помоћ у спровођењу закона како би се повећали капацитети за истрагу, кривично гоњење и суђење у случајевима који се односе на корупцију и организовани криминал у Албанији, Босни и Херцеговини, Хрватској, такозваном Косову, Црној Гори, Северној Македонији и Србији.
У конкурсној документацији пише да ће правни саветник САД бити фокусиран на преваре у јавним набавкама, корупцију, прање новца, организовани криминал, родно засновано насиље и трговину људима.

Амерички саветник против Русије и Кине

Адвокат и консултант Бранко Павловић, који је и добар познавалац прилика у САД, каже да га не чуди овај потез америчке администрације. На шта ће се фокусирати амерички правни саветник, каже, јасно се види из услова конкурса.
„Сигуран сам да ће пре свега на удару да буду инвестиције из Кине и Русије. Он ће пре свега ту тражити коруптивне елементе, односно правити једну нову врсту препрека, а у делу који се односи на насиље и слично, то је мање више инсистирање на некој идеолошкој агенди, где ће опет неке случајеве који су медијски присутни нешто елаборирати. Али, то је просто врста помоћи која је на тај начин бесмислена“, каже Павловић.
© Tanjug / AP PhotoПељешки мост - иако је ЕУ дала 85 одсто новца, гради га кинески конзорцијум, што је изазвало негодовање дела јавности у Хрватској
Пељешки мост - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пељешки мост - иако је ЕУ дала 85 одсто новца, гради га кинески конзорцијум, што је изазвало негодовање дела јавности у Хрватској
Павловић додаје да о томе да је заправо реч о америчком притиску због прилива руских и кинеских инвестиција у наш регион говори и чињеница да сарадња везана за организовани криминал, па и корупцију, већ постоји између свих земаља на овом простору, а одавно постоји и сарадња са Сједињеним Америчким Државама.
„Наши државни органи иначе по природи посла, кад год је реч о организованом криминалу, који је увек прекогранични, повезан са суседним државама, сарађују са свима. И са америчким службама, обавештајним, са ДЕА-ом и редом, тако да је у ствари смисао да се проба направити некаква врста притиска у погледу инвестиција које долазе из Кине и Русије, то је још једна порука - елиминисање Кине и Русије са ових простора“, истиче Павловић.

Зашто баш у Загребу?

Планирано је да амерички правни саветник почне да ради у априлу следеће године са мандатом од 14 месеци, а седиште ће му бити у Загребу, где ће блиско сарађивати са хрватским Министарством правде.
Бранка Павловиће питали смо и зашто је за канцеларију америчког правног саветника изабран баш тај град, с обзиром да је Београд, по свим параметрима центар региона. Каже да за то постоје два јака разлога, први је значајно присуство руских инвеститора у Хрватској, а као други наводи, „пријатељско окружење“.
„У Загребу му апсолутно све службе хрватске стоје на изволите. Рекли су, хајде да га пошаљемо тамо где је пријатељско окружење, да пробамо ту прво да кренемо да смањујемо руски и кинески утицај. Вероватно рачунају и на то да ће преко хрватских служби моћи да потпуно контролишу комуникације, да буду заштићене. Али то не значи да амерички правни саветник неће бити често у Београду“, оцењује Павловић.
© Wikipedia / Magnus ManskeРуси не купују некретнине само у Црној Гори, Башка Вода код Макарске у Хрватској мења имиџ захваљујући инвеститору из Русије
Башка Вода, место са дугом туристичком традицијом које мења имиџ захваљујући инвеститору из Русије - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Руси не купују некретнине само у Црној Гори, Башка Вода код Макарске у Хрватској мења имиџ захваљујући инвеститору из Русије

Како би Србија могла да се постави

Упитан како би Србија могла да се постави према још једном америчком саветнику који доноси правду и ред на Балкан, саговорник Спутњика каже да Америка има право да ангажује кога год хоће, за шта год хоће и додаје да је питање наших државних органа у којој мери ће сарађивати са наводном интелектуалном помоћи која долази из САД.
„Свакако се може разговарати, али питање је у којој мери треба ући у детаље поступака које водимо и тражити додатна искуства из америчких оквира, посебно када је реч о корупцији. Нема ничег тако корумпираног, као што је систем у Америци, то је најкорумпиранија земља на свету, они само имају могућност да то покривају штампањем долара, па се не види, али што се корупције тиче, то је спектакуларно у њиховим оквирима. На нашим је државним органима да на један љубазан начин разговарају, али да се много не баве тиме“, саветује Павловић.
Планирано је да амерички правни саветник за Балкан даје и савете о постојећим или предлозима закона.
Конкурс за пријаву кандидата за ову позицију затворен је 13. децембра. Кандидати су морали да поседују диплому правног факултета, лиценцу да се баве адвокатуром, да имају добру репутацију и стаж од најмање четири године у адвокатури и тужилаштву.
Америчка застава вијори се испред Министарства правде у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Америка шаље правног саветника за Западни Балкан
Тајни агенти - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Подкаст
Најезда страних изасланика на Западни Балкан | Свет са Спутњиком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала