- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Британски лист: У НАТО-у нема консензуса о преговорима са Русијом

© SputnikЗаставе Русије и НАТО
Заставе Русије и НАТО - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
Пратите нас
Савезници у НАТО-у нису постигли консензус о преговорима са Русијом по питању безбедносних гаранција и њиховог формата, пише „Фајненшел тајмс“ позивајући се на изворе.
Према писању листа, савезници у НАТО-у су се „помирили са потребом” да воде преговоре са Русијом: војске западних земаља желе да „избегну директно одбијање” предлога Москве и зато покушавају да пронађу области у којима имају исто мишљење и „смире ситуацију“.
Појединачно западни званичници одбацују скоро све предлоге Русије, сматрајући их „немогућим, невероватним и у супротности са договорима закљученим након завршетка Хладног рата“. Они, међутим, признају да би „затварање врата“ као одговор на дипломатски предлог Москве могло да погорша стање ствари.
„Овде је проблем у томе што, ако једноставно кажете ‘њет’ (предлозима Москве), нећете имати простора за преговоре“, рекао је за лист неименовани високи дипломата НАТО-а. Према његовим речима, земље чланице НАТО-а и Европске уније још увек разматрају како да одговоре на нацрте споразума.
„Званичници су за ‘Фајненшел тајмс’ изјавили да не постоји консензус о томе како ће се преговори одвијати или ко ће у њима учествовати“, наводи лист.
Неименовани званичници сматрају да ће бити тешко пронаћи области у којима се могу водити „суштински преговори“. Ради се о томе да Алијанса одбија било какве уступке који би могли да „имају утицај на безбедност њених чланица или суверенитет Украјине“, објашњава се у чланку.
Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.
Документи су већ предати Вашингтону и његовим савезницима. У једној од тачака нацрта предлаже се да НАТО пружи гаранције неширења Алијансе на територију Украјине. Како је раније изјавио заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, ако НАТО и САД не реагују на захтеве Русије за безбедносним гаранцијама, то би могло довести до нове рунде конфронтације.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
СВЕТ
Америка спремна за дијалог са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала