- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Чудо које може да открије живот ван Земље: НАСА одложила лансирање најмоћнијег телескопа

© Depositphotos.com / Igor ZhuravlovНАСА, илустрација
НАСА, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите нас
Лансирање НАСА-иног свемирског телескопа „Џејсм Веб“, дизајнираног да завири у свемир даље него икада, одложено је најраније до 25. децембра због лошег времена на месту лансирања на североисточној обали Јужне Америке, саопштила је ова свемирска агенција.
Кашњење лансирања од 24 сата у европској свемирској луци у Француској Гвајани уследило је након дводневног одлагања због потешкоћа проузрокованим у електричној комуникацији између лансирног возила и његовог терета, наводи НАСА.
Инкапсулација снажног инфрацрвеног телескопа у теретни простор ракете „Аријана 5“ завршено је 17. децембра и она је сада спремна за лансирање у суботу између 12.20 и 12.53 по ГМТ-у.
Ако све прође по плану, инструмент вредан девет милијарди долара биће пуштен из ракете након 26-минутне вожње у свемир.

1,6 милиона километара од Земље

Телескопу „Веб“ ће после тога бити потребно месец дана да стигне до свог одредишта у соларној орбити, удаљеној отприлике милион миља (нешто више од 1,6 милиона километара) од Земље, што су отприлике четири удаљености између Земље и Месеца.
Поређења ради, „Вебов“ 30-годишњи претходник, свемирски телескоп „Хабл“, кружи око Земље на удаљености од 340.000 миља.
Телескоп „Веб“, који носи име по НАСА-ином челнику из 1960-их, око 100 пута је осетљивији од „Хабла“ и очекује се да ће направити револуцију у астрономском разумевању свемира и нашег места у њему.
„Веб“ ће углавном посматрати свемир у инфрацрвеном спектру, што ће му омогућити да гледа кроз облаке гасова и прашине где се рађају звезде.
Главно огледало новог телескопа састоји се од 18 шестоугаоних сегмената од позлаћеног метала берилијума, а има и много веће подручје прикупљања светлости, што му омогућује посматрање објеката на већим удаљеностима. Астрономи кажу да ће напредак донети увид у свемир који никада раније није виђен.
Инструменти чине телескоп идеалним за тражење атмосфере која би могла бити погодна за живот у мноштву новозабележених егзопланета, али и за посматрање планета и небеских тела у Сунчевом систему, пренео је Индекс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала