https://sputnikportal.rs/20211222/naucnici-potvrdili-dve-biljke-znacajno-snizavaju-nivo-secera-u-krvi-1132706959.html
Научници потврдили: Две биљке значајно снижавају ниво шећера у крви
Научници потврдили: Две биљке значајно снижавају ниво шећера у крви
Sputnik Србија
Две биљке које могу да се користе као напитак или храна значајно снижавају ниво шећера у крви код дијабетеса, утврђено је научним истраживањима. 22.12.2021, Sputnik Србија
2021-12-22T21:48+0100
2021-12-22T21:48+0100
2021-12-22T21:48+0100
наука и технологија
медицина
здравље
народна медицина
лековито биље
ђумбир
друштво
наука и технологија
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0c/16/1132706911_0:180:1920:1260_1920x0_80_0_0_2332db7bfbc4eb50946c5b3b1683a7fa.jpg
Иако су лекови или инсулин најважнији за регулисање нивоа глукозе у крви код дијабетичара, научне студије показују да и храна игра важну улогу у контроли ове болести.Тако је научно истраживање објављено у Европском журналу клиничког нутриционизма показало да је додавање биљке пискавице, познате и као грчка детелина, грчко семе или козји рог, која успева и код нас, снизило ниво шећера у крви за 25 одсто и повећало толеранцију на глукозу.Научници из Индије, који су радили ово истраживање, спровели су га на људима који пате од дијабетеса типа један и зависни су од инсулина. Испитаници су подељени у две групе, од којих је једна узимала 10 грама семена пискавице дневно у току 10 дана. У тој групи знатно је смањен ниво шећера у крви, али и холестерола и триглицерида, наводе научници, преноси Спутњик Грчка.Ипак, пискавицу би требало конзумирати обазриво, јер може да доведе до хипогликемије, а код људи који имају тешкоћа са варењем, може да изазове и мучнину и дијареју.Када је у питању дијабетес тип два, научници су утврдили да је за снижавање нивоа шећера у крви користан ђумбир, који може да се користи као чај, али и као капсуле, сируп или течни екстракт.Према студији објављеној у часопису корејског Института за истраживање хране, ђумбир је битно смањио ниво глукозе у крви код испитаника, али и ниво гликозилираног хемоглобина А1с, који настаје услед поремећаја када се вишак глукозе налази у крви у дужем временском периоду. Тај гликозилирани хемоглобин је и добар показатељ како организам регулише шећер у крви у дужем временском периоду од два до три месеца, наводи Спутњик Грчка.
https://sputnikportal.rs/20211220/upozoravajuci-simptomi-dijabetesa-mogu-se-pojaviti-i-u-ustima-1132613146.html
https://sputnikportal.rs/20211023/deset-simptoma-koji-ukazuju-na-skriveni-razvoj-dijabetesa-1130922531.html
https://sputnikportal.rs/20201011/lecenje-dijabetesa-bez-lekova-i-igle-naucnici-na-tragu-novoj-terapiji-1123557303.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0c/16/1132706911_0:0:1920:1440_1920x0_80_0_0_af68684510a8f56579d0651c3bbae808.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
медицина, здравље, народна медицина, лековито биље, ђумбир, друштво, наука и технологија
медицина, здравље, народна медицина, лековито биље, ђумбир, друштво, наука и технологија
Научници потврдили: Две биљке значајно снижавају ниво шећера у крви
Две биљке које могу да се користе као напитак или храна значајно снижавају ниво шећера у крви код дијабетеса, утврђено је научним истраживањима.
Иако су лекови или инсулин најважнији за регулисање нивоа глукозе у крви код дијабетичара, научне студије показују да и храна игра важну улогу у контроли ове болести.
Тако је научно истраживање
објављено у Европском журналу клиничког нутриционизма показало да је додавање биљке
пискавице, познате и као грчка детелина, грчко семе или козји рог, која успева и код нас, снизило ниво
шећера у крви за 25 одсто и повећало толеранцију на глукозу.
Научници из Индије, који су радили ово истраживање, спровели су га на људима који пате од
дијабетеса типа један и зависни су од инсулина. Испитаници су подељени у две групе, од којих је једна узимала 10 грама семена пискавице дневно у току 10 дана. У тој групи знатно је смањен ниво шећера у крви, али и
холестерола и триглицерида, наводе научници,
преноси Спутњик Грчка.
Ипак, пискавицу би требало конзумирати обазриво, јер може да доведе до хипогликемије, а код људи који имају тешкоћа са варењем, може да изазове и мучнину и дијареју.
Када је у питању дијабетес тип два, научници су утврдили да је за снижавање нивоа шећера у крви користан ђумбир, који може да се користи као чај, али и као капсуле, сируп или течни екстракт.
Према студији
објављеној у часопису корејског Института за истраживање хране, ђумбир је битно смањио ниво глукозе у крви код испитаника, али и ниво гликозилираног хемоглобина А1с, који настаје услед поремећаја када се вишак
глукозе налази у крви у дужем временском периоду. Тај гликозилирани хемоглобин је и добар показатељ како организам регулише шећер у крви у дужем временском периоду од два до три месеца,
наводи Спутњик Грчка.