- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници потврдили: Две биљке значајно снижавају ниво шећера у крви

CC0 / Pixabay/liberatori / Мерење нивоа шећера у крви
Мерење нивоа шећера у крви - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите нас
Две биљке које могу да се користе као напитак или храна значајно снижавају ниво шећера у крви код дијабетеса, утврђено је научним истраживањима.
Иако су лекови или инсулин најважнији за регулисање нивоа глукозе у крви код дијабетичара, научне студије показују да и храна игра важну улогу у контроли ове болести.
Тако је научно истраживање објављено у Европском журналу клиничког нутриционизма показало да је додавање биљке пискавице, познате и као грчка детелина, грчко семе или козји рог, која успева и код нас, снизило ниво шећера у крви за 25 одсто и повећало толеранцију на глукозу.
Научници из Индије, који су радили ово истраживање, спровели су га на људима који пате од дијабетеса типа један и зависни су од инсулина. Испитаници су подељени у две групе, од којих је једна узимала 10 грама семена пискавице дневно у току 10 дана. У тој групи знатно је смањен ниво шећера у крви, али и холестерола и триглицерида, наводе научници, преноси Спутњик Грчка.
Ипак, пискавицу би требало конзумирати обазриво, јер може да доведе до хипогликемије, а код људи који имају тешкоћа са варењем, може да изазове и мучнину и дијареју.
Када је у питању дијабетес тип два, научници су утврдили да је за снижавање нивоа шећера у крви користан ђумбир, који може да се користи као чај, али и као капсуле, сируп или течни екстракт.
Према студији објављеној у часопису корејског Института за истраживање хране, ђумбир је битно смањио ниво глукозе у крви код испитаника, али и ниво гликозилираног хемоглобина А1с, који настаје услед поремећаја када се вишак глукозе налази у крви у дужем временском периоду. Тај гликозилирани хемоглобин је и добар показатељ како организам регулише шећер у крви у дужем временском периоду од два до три месеца, наводи Спутњик Грчка.
Орална хигијена - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
ДРУШТВО
Упозоравајући симптоми дијабетеса могу се појавити и у устима
Дијабетес - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Десет симптома који указују на скривени развој дијабетеса
Лек за вирус корона - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Научници на трагу револуционарне терапије: Лечење дијабетеса без лекова и игле
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала