- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Патријарх Порфирије: Статус вероучитеља видим као личну моралну обавезу

© Sputnik / Лола Ђорђевић Патријарх Порфирије
 Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије поручио је да је регулисање статуса вероучитеља у школама у Србији отворено питање које види као личну моралну обавезу и да је сигуран да ће одговарајући модел за његову реализацију бити нађен ускоро.
Патријарх Порфирије уручио је у среду захвалнице за допринос унапређењу православног образовања у васпитања у Србији изабраним директорима основних и средњих школа, вероучитељима и новинарки „Спутњика Србија“ Сенки Милош у крипти Храма Светог Саве у Београду.
Свечаност је одржана поводом две деценије од увођења верске наставе у образовни систем Србије, а присуствовао јој је и министар просвете Бранко Ружић.

Статус вероучитеља у Србији

Патријарх је том приликом напоменуо да се готово сви циљеви образовања у Закону о образовању сажимају у верској настави и подсетио да је питање верске наставе у Србији изван политике и било чега другог и да некадашњи премијер Зоран Ђинђић, у време увођења тог предмета, није калкулисао.
„Рекао бих само то да оно што има нешто бржи почетак носи у себи одређене мањкавости. Једна од тих мањкавости је статус вероучитеља у школама. Ми смо започели разговоре са министром и министарством на ту тему. Много је ово министарство до сада учинило уопште на плану црквеног образовања, али разговарали смо и о статусу вероучитеља. То је отворена тема“, истакао је патријарх Порфирије.
Патријарх Порфирије истакао је да статус вероучитеља у школама у најмању руку треба да буде исти као и код осталих наставника и да можда не постоји ниједна друга професија у нашем друштву која трпи ту врсту дискриминације.

„Ја сам сигуран, с обзиром да смо отворили то питање и да то видим као личну моралну обавезу према вероучитељима, многи су били и моји студент, да ћемо ускоро наћи одговарајући модел да ову нашу амбицију и истинску потребу реализујемо што пре, а да тиме ни на који начин угрозимо било кога и било шта. Морам да истакнем да цркве и верске заједнице у Србији, као и на многим другим пољима, имају међусобно разумевање и подршку и сарађују и на овом плану.”, казао је патријарх Порфирије.

„Отворите врата деци“

Он се захвалио директорима школа и пожелео им да им Бог да снаге да раде на изграђивању што је могуће бољег колектива, зато што ће, како је рекао, онда и резултати сваког од њих на плану рада са децом бити много бољи.
„Хвала министру просвете, директору Управе, свима вама што сте дошли овде. Молим вас да, колико год је до вас и без пропаганде наравно и без идеје да било коме било шта намећемо или да ви намећете, отворите врата за децу која долазе да похађају верску наставу и да се не трудите да свесно или несвесно спречавате било кога, уколико родитељи деце и сама деца имају потребу за верском наставом, а било је и таквих случајева. Хвала Богу, то су изузеци који у овом случају нису правило“, рекао је патријарх је Порфирије.
Крштење - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
СРБИЈА
Веронаука у Србији на танком леду, а вероучитељи прокажени – патријарх повукао изнуђен потез
Патријаршија Српске православне цркве у Београду - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
СРБИЈА
Министарство просвете за Спутњик: Решаваћемо проблеме са веронауком на које је указао патријарх
Штрајк просветара - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
СРБИЈА
Верски поглавари државном врху: Веронаука да буде обавезан изборни предмет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала