- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Температурни шокови: Метеоролог изнео детаљну прогнозу до краја године и за новогодишњу ноћ

CC0 / Pixabay/YuryRymko / Термометар
Термометар - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите нас
Временска прогноза за наредне дане доноси нам хладно време, али и температурне шокове са наглим променама од хладног до топлог и обрнуто.
Метеоролог Ђорђе Ђурић прогнозирао је да нас чека ледена ноћ између среде и четвртка, уз температуре од -12 до -4, на Пештеру до -15, а у четвртак током дана ће почети отопљење са запада и то услед адвекције топлије ваздушне масе.

Из минуса у топло време, па опет захлађење

„Ако је за утеху и колико је, иначе, клима блажа на нашем подручју, говоре и подаци да је данас на северу Шведске -35, а у Москви -21. Иако је прва асоцијација на Москву поларне температуре, то и није баш тако, јер Москва захваљујући близини Атлантика (иако је он удаљен чак 2.000 км) има веома благе зиме у односу на Сибир и крајњи североисток Русије где су просечне температуре зими и до -60, док је у Москви просечна максимална температура у децембру -2, док је током јануара око -4. Москва и севернија подручја последњих година бележе много већи раст средњих температура у односу на подручју на нижим географским ширинама, па су тако зиме већ у овом периоду за неколико степени топлије у просеку у односу на пре 20–30 година“, каже Ђурић и додаје да је слична ситуација и у Србији и у многим другим пределима света и то захваљујући константном порасту глобалне температуре од краја седамдесетих година 20. века.
Према речима метеоролога, временска прогноза нам од петка у свим пределима Србије доноси осетно топлије време – биће умерено до претежно облачно.
„У петак суво, у суботу киша на северу Србије, у недељу понегде и у осталим пределима, а почетком следеће седмице кишовито, али веома топло у свим пределима. Иако су пљускови са грмљавином веома ретка појава у зимском делу године, услед очекиване синоптичке ситуације биће могући понегде. Облачни и падавински системи биће утицај премештања долина преко наших подручја. Максимална температура већ у петак и до 17, у Београду до 15 степени, само се у Неготинској Крајини и на југу очекује хладније. Дуваће и појачан југозападни ветар и биће фенског ефекта“, каже он.

Колико ће бити снега и како ће бити за дочек

Ђурић наводи да се и на планинама преко 1.000 метара очекују киша и температуре од преко 10 степени, те би се снег би се на овим висинама нагло топио.

„Када је реч о Копаонику, тренутна висина снежног покривача је 93 цм, али и поред наглог отапања од петка до средине следеће седмице, остаће и више него довољно снега, а нове количине снега очекују се већ од 29. децембра. Ипак, до тада јак јужни ветар и топлије време неће ићи на руку скијашима, али би до новог снега засигурно остало око пола метра снега, захваљујући веома обилним количинама снега током већег дела децембра“, каже Ђурић.

С обзиром на то да је просек максималних температура за крај децембра у Србији од 1 до 5, од петка, па све до средине следеће седмице температуре у Србији биће за 10 до 15 степени више од просека за крај децембра.
„Средином следеће седмице у Јадранском мору формирао би се циклон, који би нашем подручју и даље доносио кишу и веома топлу ваздушну масу са југа и са Медитерана, а у кошавском подручју дувао би јак југоисточни ветар. Ипак, како се у среду, 29. децембра очекује његово премештање преко нашег подручја даље на исток, Србија би се нашла у хладном сектору циклона, па би дошло до авекције осетно хладније ваздушне масе и температуре би опале за десетак степени, а киша би и у нижим пределима прешла у суснежицу и снег, али би снег био пролазног карактера. Према тренутним прогнозама, у новогодишњој ноћи температуре у градовима биле би који степен испод 0, на планинама у „јачем минусу“. За сада би било суво“, закључује Ђурић, преноси Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала