- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Жељка Цвијановић: Специјални рат се преноси и на међународни ниво

© Фото : BORISLAV ZDRINJAПредседница Републике Српске Жељка Цвијановић
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите нас
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је на сцени најобичнија оркестрирана кампања где се, након хистерије у политичком Сарајеву, специјални рат преноси на међународни терен.
„Ко „вршља“ по записницима Делегације ЕУ и шта у њима пише или не пише, то ме не интересује. О томе нека они брину. Али је рецептура за манипулацију и дизање тензија јасна. Ако је било где европски комесар Оливер Вархељи рекао да је Инцко покренуо ову кризу у БиХ, онда само могу рећи да он уопште није усамљен у тој тврдњи, јер смо такво мишљење чули од многих и европских и неевропских званичника“, истакла је Цвијановићева у изјави за Срну упитана да прокоментарише писање „Гардијана“ да званичници ЕУ раде на исправљању закона који је наметнуо бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко након што су закључили да постоји ризик од изазивања поновног сукоба у региону.
Председница Српске је нагласила да сви они знају да је начин наметања тих законских измена супротан европским и демократским принципима и да то значи да само фингирамо демократију у БиХ.
„Такође, и сви говоре да домаћи актери треба да донесу неке сличне законске одредбе да би се избрисала још једна нелегална брљотина неког високог представника“, рекла је Цвијановићева.
Тврдити како је било који европски комесар одобрио седницу Народне скупштине Републике Српске, нагласила је она, обично је подметање и глупост.
„О нашим седницама одлучују институције Републике Српске, а не европски комесари. Међутим, овде је реч о једном ширем нападачком концепту. И он је усмерен на Мађарску, јер је та земља заузела објективан и непристрасан став према актуелној кризи у БиХ. Чињеница да неко каже да не подржава санкције за Милорада Додика или Републику Српску је проблем и за политичко Сарајево и за њихове помагаче у континуираној акцији ширења лажи о стању у БиХ“, указала је Цвијановићева.
Иначе, додала је она, у том деструктивном Сарајеву радо би бирали власти и у Републици Српској, и у земљама окружења, а сад, како каже, видимо да би и смењивали и именовали европске комесаре.
„Зато се ту и наглашава како је Вархељи близак Орбану, а забога, Орбан је рекао да ће ставити вето у случају да се предложе санкције за Додика, па је то довољно да се покрене ланац манипулације из сарајевске тровачнице. Ово је и у функцији спречавања Орбана да дође у најављену посету БиХ“, рекла је председница Српске.
Према њеним речима, ове остале тврдње које се односе на неко наводно распламсавање новог регионалног сукоба не треба посебно ни коментарисати, јер је то већ опробани метод за привлачење међународне пажње.
„Пропустили су да примете да регион прича о Отвореном Балкану и економском повезивању, а да само у Сарајеву причају о неком сукобу“, закључила је председница Републике Српске.
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
РЕГИОН
Удар из Сарајева на Мађарску? Жељка Цвијановић назвала специјалним ратом писање појединих медија
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
РЕГИОН
Предлог из Сарајева да се Орбану забрани улазак у БиХ након изјава о Српској
Милорад Додик и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
РЕГИОН
Орбан потврдио да Мађарска улаже 100 милиона евра у Републику Српску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала