- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Изетбеговић: Исламски свет се још није дигао, али ако затреба и они ће бити уз нас

© AP Photo / Darko VojinovicБакир Изетбеговић
Бакир Изетбеговић - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
Пратите нас
Лидер СДА Бакир Изетбеговић је изјавио да је међународна заједница имала низ других и много опаснијих жаришта од Босне и Херцеговине и да јој та земља није била у фокусу, додајући да се нада да неће морати да дође у ситуацију да интервенише.
„Подиже се та спремност, видимо реакције Немачке, Холандије, Велике Британије, Америке. Исламски свет се још није дигао, имају и своје проблеме, али ако затреба биће и они ту за нас“, поручио је Изетбеговић, пренео је портал „Кликс“.
Изетбеговић је коментарисао и став Будимпеште и наводну изјаву мађарског премијера Виктора Орбана да ће „проблем да буде интеграција два милиона муслимана из БиХ у ЕУ“, казао да не верује да представник Владе Мађарске може тако нешто да изјави, а да није овлашћен.
„За нас је нејасан тај систем вредности које Орбан заговара, тај неки европски национализам. Бошњаци су европски народ. Босна и Херцеговина је једна од најстаријих држава у Европи, док су Мађари дошли са Урала, из Азије. Али, неважно, на крају смо сви равноправни и једнаки људи. Орбан и људи око њега заборављају да европске цивилизације и културе не би било без компоненте коју су унели муслимани. У свему, у науци, култури, ренесанси, астрономији, медицини“, рекао је Изетбеговић
Изетбеговић је, гостујући на ТВ „БИР“, прокоментарисао и најаву Народне скупштине Републике Српске и рок од пола године који се тиче усвајања сета закона око преношења надлежности, оценивши да је то антидејтонска делатност.
„Канцеларија високог представника мора да реагује или не треба да постоји. Могу комотно да спакују кофере ако на то не буде реакције. Тужилаштво БиХ, Уставни суд БиХ, СИПА и ОСА такође морају да реагују. Тужилаштво се повлачило пред једним силеџијством Милорада Додика. У случају напада на територијални интегритет БиХ, онда морају да делују Оружане снаге БиХ и НАТО“, казао је Изетбеговић.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
РЕГИОН
Предлог из Сарајева да се Орбану забрани улазак у БиХ након изјава о Српској
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
РЕГИОН
Орбан: Дефинитивно треба да спречимо санкције против Додика
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала