- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин оштро о оптужбама да је „Гаспром“ крив за енергетску кризу: Све време лажу

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаШтанд компаније "Гаспром" на сајму у оквиру Руског инвестиционог форума у Сочију
Штанд компаније Гаспром на сајму у оквиру Руског инвестиционог форума у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
Пратите нас
„Гаспром“ није крив за енергетску кризу у Европи, такве оптужбе из Европе и Кијева су покушај да се све окрене наглавачке, изјавио је руски председник Владимир Путин на годишњој конференцији за новинаре.

„Наравно да није крив. Ту нема никакве истине. То је једноставно покушај да се поново све окрене наопачке. Све време лажу, зато уносе заблуде“, одговорио је Путин на питање има ли истине у оптужбама Европе и Кијева на рачун „Гаспрома“ да је „одговоран“ за енергетску кризу.

С тим у вези, додао је да „Гаспром“ испоручује целокупну количину гаса коју траже његове уговорне стране по постојећим уговорима и да је, штавише, чак и повећао испоруке у иностранству, укључујући европским земљама.
„По мом мишљењу, ово је једина земља, једина компанија на свету која се тако понаша. Већ сам говорио на различитим догађајима, укључујући и на оним међународног карактера, да су се амерички добављачи повукли из Европе, европског тржишта природног течног гаса“, оценио је.

О оптужбама на рачун „Гаспрома“

Истовремено, руски лидер је објаснио да капацитети гасовода „Јамал-Европа“ нису резервисани, јер нема захтева за тим.

„'Гаспром' не резервише капацитете тог гасовода трећи дан разредом, јер нема захтева европских потрошача“, додао је председник.

Према његовом мишљењу, такве оптужбе на рачун Русије и „Гапрома“ превазилазе све границе.
'Гаспром' није резервисао те капацитете, јер његове уговорне стране и компаније, а то су, пре свега, Немци и Французи, који купују гас на тој рути, нису поднеле захтеве за куповину. Како реализовати транзит ако нема захтева за куповину?“, упитао је Путин, подсећајући да се свих ових дана, када се не врши транзит гасоводом „Јамал-Европа“, гас преко њега испоручује у реверзном режиму, односно из Немачке у Пољску.
Русија је упозорила европске партнере на опасност од рушења система дугорочних уговора, нагласио је шеф руске државе.

„Желим да поновим да смо говорили да нема потребе уништавати дугорочне уговоре. Не, Европска комисија нам је тврдила да треба прећи на тржишне односе, да ће то тржиште регулисати. Па ево, регулисало је, са више од 2.000 долара за хиљаду кубних метара. Ето вам сад“, рекао је Путин.

Подсетимо, према подацима са лондонске берзе ICE, цена гаса у Европи први пут у историји достигла је 21. децембра чак 2.150 долара за хиљаду кубних метара.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РУСИЈА
Путин: Русија се не може победити /видео, фото/
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РУСИЈА
Путин о Украјини: Стиче се утисак да се спремају на трећу војну операцију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала