- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Вашингтон упозорава: НАТО се може приближити границама Русије, а не удаљити

© REUTERS / Jim BourgБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
Пратите нас
Потенцијалне акције Русије у вези са Украјином неће удаљити, него ће приближити војнике НАТО-а границама те земље, изјавио је високи службеник америчке администрације.

„Ако Русија крене напред у ономе што се можда већ дешава, ми и наши савезници спремни смо да наметнемо оштру цену која ће нанети штету руској привреди и довести до онога што она (Русија) не жели – више НАТО потенцијала ближе, а не даље од руских граница. То смо директно пренели Русији“, рекао је амерички званичник.

Истовремено је додао да Вашингтон не примећује да Украјина ствара ескалацију војне напетости на границама са Русијом.
„Не видимо никакве доказе такве ескалације са украјинске стране“, истакао је званичник, додајући да наоружање које западне земље испоручују Украјини не представљају „никакву значајну претњу за Русију“.

Преговори о безбедности

САД су спремне да почетком јануара започну дипломатске преговоре о безбедносним гаранцијама са Русијом преко бројних канала, истакао је званичник.
„Такође смо саопштили Русији да се суштински напредак може постићи само у атмосфери деескалације“, поручио је амерички службеник.
Како је додао, преговори неће бити ограничени на предлоге Русије, него ће бити говора и о забринутостима САД у вези са акцијама Москве.
„Преговори ће такође укључивати, као што и треба, нашу и забринутост наших савезника поводом поступака и корака Русије који дестабилишу европску безбедност“, констатовао је он.
Портпаролка Беле куће Џен Псаки потврдила је да ће се преговори о безбедности одржати почетком јануара.
„Преговори ће се одржати у јануару. Само још нисмо договорили све њихове детаље, односно то ће бити следећи корак", рекла је она новинарима.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин на годишњој прес-конференцији осврнуо се на ранија обећања НАТО-а да се неће ширити на Исток, рекавши да су Русију преварили. Он је указао на „пет таласа ширења НАТО-а“ након што су „деведесетих година рекли да се ни за инч неће померити на Исток“.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РУСИЈА
Столтенберг: НАТО никада није обећао да се неће ширити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала