- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зашто се руској телевизији не признаје српска лиценца

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаТелевизија РТ ДЕ на немачком креће са емитовањем
Телевизија РТ ДЕ на немачком креће са емитовањем - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
Пратите нас
Руска телевизија РТ, блиска Кремљу, користи српску лиценцу за емитовање програма на немачком језику. Бундестаг, Министарство иностраних послова Немачке, као и други званични органи у Берлину и даље су неми поводом забране рада овог руског канала у тој земљи. Зашто се руској телевизији не признаје српска лиценца, а америчкој може и из Луксембурга?
Посланик Слободне демократске партије Немачке Томас Хакер назвао је руску телевизију пиратском и позвао да се тим поводом предузму мере на свим нивоима.
"Емитовање програма Кремљовог канала РТ ДЕ без лиценце је отворено вређање нашег закона и медијске политика. Ко има лиценцу у Србији, не добија аутоматски лиценцу за ЕУ. Одговорни за емитовање то добро знају", изјавио је политичар.
Међутим, до данас ни партијска руководства нити Бундестаг, као ни Министарство иностраних послова нису изашли ни са каквим коментаром на изјаву посланика. Зато је нејасно да ли то значи да они одустају од реализације својих обавеза из међународног споразума који је до сада био званични став Немачке.
Није јасно ни да ли се односи само на тај споразум или Немачка мисли да за њу не важе остале обавезе које је потписала, да ли се то тиче свих потписника споразума или се они за Немачку деле на „важне“ и „неважне“.
Зашто је све по закону
Компанија "ТВ-Новости" је добила лиценцу у Србији за кабловско и сателитско емитовање програма телевизије РТ на немачком (РТ ДЕ) у европским државама на основу Европске конвенције о прекограничном емитовању №132. Телевизија РТ ДЕ првобитно диже сигнал на сателит са територије Србије. Према тачкама те конвенције, телевизија која се налази под јурисдикцијом једне од држава које су потписнице конвенције може да емитује програм у 33 државе Европе које су је ратификовале.
Међутим, Немци охоло говоре да лиценца не вреди ништа – да је само "празан папир".
Пишу и да је емитовање омогућено захваљујући лиценци државе са проруским политичким руководством.
У исто време, у самој Србији цела америчка медијска структура емитује програм на српском језику са лиценцом која је добијена у Луксембургу, иако Луксембург није ратификовао Европску конвенцију о прекограничном емитовању програма. Ко онда ту има "празан папир"?
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РУСИЈА
Руски дипломата: Блокирање канала РТ у Немачкој ─ цензура
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала