- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бустер три месеца после прве дозе вакцине против короне: Препорука у Француској

© AP Photo / Bob EdmeВакцинација против вируса корона у Француској
Вакцинација против вируса корона у Француској - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Пратите нас
Француска здравствено саветодавно тело (ХАС) препоручило је да се бустер доза вакцине против вируса корона прими три месеца после примљене прве дозе.
Како су образложили из ХАС-а, које саветује француску владу у борби са пандемијом вируса корона, разлог је појава омикрон варијанте вируса корона, па је препоручено да се рок од пет месеци за давање бустер дозе скрати на три месеца.
ХАС је препоручио и да бустер дозу добију тинејџери за које се сматра да су у опасности, неколико дана пошто је Француска одобрила вакцинацију деце старије од пет година, преноси АФП.
Скраћење рока за бустер дозу на три месеца објашњено је научним студијама које су показале да вакцине дају 80 одсто заштите против омикрон варијанте месец или два после примања, али да губе ефикасност брже него када су у питању претходне варијанте вируса.
У научним студијама на које се ХАС позива наводи се да ефикасност „Фајзер“ вакцине пада на 34 одсто четири месеца после примања, али да после бустер дозе расте на 75 одсто.
Француска је у четвртак забележила 91.608 случајева вируса корона, што је највиши број од почетка пандемије, чиме је оборен рекорд из новембра прошле године, мада се сада тестира рекордан број грађана, који је на недељном нивоу већи од шест милиона.
Француски председник Емануел Макрон, за разлику од неких других европских држава, до сада се опирао увођењу строжих мера због појаве омикрона.
Лаборант ради на изради брзих тестова за вирус корона  - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
СВЕТ
Британски научници: Оболели „омикроном“ ређе завршавају у болници од оних са делта сојем
Вирус корона у Јужној Африци - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
СВЕТ
Директорка Европске агенције за лекове: Ефикасност вакцина против омикрон соја видно опала
ДРУШТВО
Кон: Пропусница би требало да важи 24 сата, бустер доза вероватно штити од омикрона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала