- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: У луку у Одеси упловио војни брод НАТО-а

© Sputnik / Игорь Маслов / Уђи у базу фотографијаУкрајинска фрегата "Хетман Сагајдачни"
Украјинска фрегата Хетман Сагајдачни - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Пратите нас
Ратни брод НАТО-а, француска вишенаменска фрегата „Оверња“ Д654, упловила је у луку у Одеси, објавио је локални лист „Думска“.

„Током јутра у 8.30 по локалном времену се појавила силуета брода на хоризонту, а у 9.30 је пристао у луку. Први је на брод крочио командант Ратне морнарице Украјине контра-адмирал Алексеј Неижпапа“, наводи лист.

Према подацима медија „Оверња“ је десети НАТО брод који је посетио Одесу ове године. Фрегата је ушла у Црно море 14. децембра, а у Одеси ће бити до 28. децембра.
„Оверња“ је најсавременији брод француске флоте. Од фебруара 2018. године је у саставу Ратне морнарице. Дужина брода је 142 метра, ширина 20 метара, газ пет метара. На броду се налази и најсавременија радио-електронска опрема“, саопштио је лист.
Како је раније изјавио Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, НАТО користи прилику да размести више технике и војника поред граница Русије иако врло добро знају да Русија нема намеру да напада на било кога. Изјаве о „руског претњи“ се повремено чују од западних политичара, а пре свега од балтичких држава и Пољске.
Подсетимо, Врховна рада Украјине је у децембру 2014. изменила два закона којима је одустала од ванблоковског статуса државе. У фебруару 2019. украјински парламент усвојио је амандмане на Устав, чиме је осигуран курс земље ка ЕУ и НАТО-у. Украјина је постала шеста држава која је добила статус партнера НАТО-а са проширеним могућностима.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РУСИЈА
Вашингтон упозорава: НАТО се може приближити границама Русије, а не удаљити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала