- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Зашто Црна Гора не воли свог Николу?

© AFP 2023 / JONATHAN DANIELНикола Вучевић
Никола Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Пратите нас
Никола Вучевић, један од најбољих активних кошаркаша са простора бивше Југославије, ни ове године није добио награду у Црној Гори, иако под њеном заставом наступа у НБА лиги и својим одличним играма је практично амбасадор те државе.
Вучевић је у недавном избору „Спортс илустрејтида“ изабран за 39. најбољег кошаркаша света, али у Црној Гори није ни поменут у годишњем додељивању награда.
Вучевићу није помогло ни то што је по други пут био учесник утакмице свих звезда НБА лиге, Ол-стара, а ни то што се нашао у финалу такмичења у вештинама.
Награда за најбољег црногорског кошаркаша у иностранству припала је Бојану Дубљевићу, најбољем стрелцу у историји шпанске Валенсије, али је јасно да Вучевић игра на далеком већем нивоу.
Ипак, чињеница да већ десет година наступа у НБА лиги, да је члан веома амбициозне екипе Чикаго Булса која има намеру да се врати на старе стазе славе, није помогла Николи да добије признање у Црној Гори.
То није био случај ни у претходних пет година, пет година бриљантне игре у Америци, па се с разлогом поставља питање зашто Црна Гора не воли свог Николу.
Вучевић је рођен у швајцарском граду Морж, где је његов отац Борислав наступао као кошаркаш у околној Лозани, а одрастао је у Белгији.
Његова породица се вратила у Црну Гору када је Никола био тинејџер, а 2006. године је преживео највећу катастрофу у историји црногорске железнице када је код Биоча воз искочио из шина и сурвао се у кањон Мораче.
Том приликом је погинуло више од 40 особа, а Вучевић и његов отац Борислав су успели да преживе.
Годину дана касније Никола је проглашен за најбољег младог играча Црне Горе, али је тада одлучио да се пресели у Америку, упише средњу школу и настави са кошаркашким развојем, што га је потом довело до стипендије за Универзитет Јужна Каролина.
У Црну Гору се вратио 2011. године, кратко је заиграо за Будућност, а исте године је потписао уговор са Филаделфијом, после чега је девет сезона провео у Орланду, пре него што је летос стигао у Чикаго.
Кошаркаши Лука Дончић и Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2021
„Јокић, Дончић, Богдановић – Југославија би победила Дрим тим“
Никола Вучевић и Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
Денвер је направио „посао века“ са Николом, да ли ће и Чикаго?
Никола Вучевић, црногорски кошаркаш, десно - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
Вучевић за Спутњик о тиму Југославије: Била би то озбиљна екипа /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала