- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Повратак маски и отказане прославе: Свет пред новим строгим мерама

© AP Photo / Kirsty WigglesworthВатромет у Лондону
Ватромет у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Пратите нас
Уочи предстојећих новогодишњих и божићних празника многе земље у свету су због епидемије вируса корона и ширења новог соја омикрона пооштриле пандемијске мере и отказале прославе на отвореном и традиционалне ватромете.
До сада су прославе већ отказале Грчка, Немачка, Италија, Британија, Индија, Бразил...

Отказују се прославе, враћају се маске

Грчка је забранила јавне прославе поводом Божића и Нове године и наложила ношење маски на отвореном како би помогла у сузбијању ширења омикрон соја. Ватромета изнад Акропоља неће бити.
Како је саопштио министар здравља Танос Плеврис, мере данас ступају на снагу, а грађани ће морати да носе две маске или маске које пружају високу заштиту у јавном превозу и у супермаркетима.
Истовремено, гостима из иностранства се саветује да ураде два ПЦР теста неколико дана по доласку.
Министар здравља Грчке је поручио да се у почетком следеће године очекују додатне мере, углавном на забавним и спортским догађајима, како би се избегло ново закључавање.
© AP Photo / Yorgos KarahalisВатромета изнад Акропоља ове године неће бити.
Ватромет поводом Васкрса у Атини - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Ватромета изнад Акропоља ове године неће бити.
И Италија је пооштрила мере како би сузбила пораст заражених од ковида 19, укључујући и забрану свих новогодишњих прослава, док број дневних инфекција достиже рекордне бројеве.
Министар здравља Роберто Сперанца изјавио је да ће ношење маски поново бити обавезно на отвореном и наложио грађанима да користе маске ФФП2 у јавном превозу и на јавним местима, попут позоришта, биоскопа и спортских догађаја, јер пружају већу заштиту.
Концерти и догађаји на отвореном биће забрањени до 31. јануара, а дискотеке и ноћни клубови биће затворени до тог датума, како би се спречила масовна дружења током празничног периода.
Нове мере су објављене у четвртак, у дану када је Италија забележила 44.595 нових случајева заражених вирусом корона, што је пораст за више од 70 одсто у само недељу дана, пошто се заразнија варијанта омикрон проширила земљом.
У Њујорку прослава Нове године на Тајмс скверу није отказана, али су уведена значајна ограничења. Ове године на Тајмс скверу моћи ће да се окупи до 15.000 људи, што је за око 40.000 мање од уобичајеног броја.

„Корона не иде на божићну паузу“

Уочи празника и Немачка уводи нове мере за сузбијање ширења ковида 19, које укључују ограничавање приватних окупљања вакцинисаних на највише 10 особа, саопштио је канцелар Олаф Шолц.
„Не можемо и не смемо да затворимо очи пред следећим таласом. Корона не иде на божићну паузу“.
Клубови и дискотеке се такође затварају, а велики догађаји, као што су фудбалске утакмице, биће дозвољени без публике.
То значи да неће бити ватромета нити јавне прославе у престоници Берлину, као и у другим градовима.
Јавне прославе Нове године неће бити ни у Шкотској.
Премијерка Шкотске Никола Стерџон је то објавила у уторак, наводећи да је та одлука донета да би се спречило ширење омикрона.

Без ватромета и у Лондону и Паризу

Због брзог ширења омикрон соја вируса корона, градоначелник Лондона Садик Кан је у уторак отказао планирани дочек Нове године и ватромет на Трафалгар скверу.
„Разлог за отказивање је рекордни ниво инфекција“, објавио је Кан.
На Трафалгар скверу био је планиран дочек Нове године са максимално 6.500 људи.
„То ће бити за многе становнике Лондона разочарaње, али морамо предузети праве кораке како би смањили ширење вируса“, поручио је Кан.
Због ковида отказан је и новогодишњи ватромет у Паризу, као и свечаности на Јелисејским пољима у складу са новим владиним правилима за спречавање ширења омикрон варијанте вируса корона.
Ни у Њу Делхију, главном граду Индије, забрањене су до даљег сва културна и политичка окупљања, као и прославе Божића и Нове године.
Према одлуци, барови и ресторани моћи ће да раде само са 50 одсто капацитета.
Едуардо Паес, градоначелник Рија, бразилског града чувеног по великим прославама, објавио је да је новогодишња прослава отказана, преноси Си-Ен-Ен.
Он је навео да је тешка срца донео ту одлуку, али је истакао да поштује науку и да не може да организује прославу без гаранције свих здравствених тела.
Мере је пооштрила и Малта након што је та земља два дана за редом бележила рекордне бројеве новозаражених.
Министар здравља Крис Ферн рекао је да су јавни догађаји забрањени од 27. децембра, док ће се спортски догађаји одвијати без публике.
Дочек Нове године на отвореном у престоници Валети је такође отказан.
 - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
СВЕТ
У којим земљама је забрањена прослава Божића
Лондон током пандемије вируса корона - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
СВЕТ
СЗО о празницима: Боље је отказати сада и славити касније, него славити сада и туговати касније
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала