Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина тражи ванредно стање, министарка окривила Србију

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПриштина
Приштина - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Пратите нас
Колапс енергетског система изазвао је бројне проблеме на Косову и Метохији те је посланик Демократске партије Косова Ферат Шаља изјавио да премијер Аљбин Курти треба да разреши део кабинета који покрива енергетски сектор, као и да би Влада требало да прогласи ванредно стање, пренели су приштински медији.
„Поручујемо Куртију да прогласи ванредно стање и распусти део кабинета који покрива енергетски сектор“, изјавио је Шаља.
Посланик ДПК је нагласио да је Косово у дубокој енергетској кризи и да су последице велике у свим областима.
„Ушли смо у кризу, али немамо податке о томе када и како ћемо изаћи из ње, како и колико ће се грађани носити са овом ситуацијом у зимској сезони. Главна одговорност припада Влади Косова у свим секторима. Влада није урадила свој посао“, додао је он.

Министарка оптужила Србију

Међутим, министарка економије привремених институција у Приштини Артане Ризваноли сматра да на енергетску кризу на Космету утиче и чињеница да Србија блокира енергетске водове и да то ствара оптерећења у енергетском систему и у другим земљама у региону, као што су Северна Македонија и Албанија, преноси Коха.
Ризваноли је нагласила да је за само два дана потрошња струје увећана за 14 посто.
"Србија је блокирала енергетски вод између нас и то није нешто ново. Ипак, у овако кризној ситуацији то додатно погоршава ситуацију. То узрокује оптерећење мрежа и у другим земљама. Још смо ограниченији у куповини енергије, па често немамо избора осим да купујемо по високим ценама", изјавила је Ризваноли на конференцији за новинаре.
Додала је да је потрошња електричне енергије највећа која је икада забележена.
"За разлику од прошле године, трошимо много више. Потрошња је за два дана, од 19. до 21. децембра, порасла за 14 одсто. Са свих аспеката суочени смо са факторима који негативно утичу на енергетску ситуацију", појаснила је Ризваноли, а пренео портал Косово онлајн.
Саобраћајна гужва - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
СРБИЈА
Колапс у Приштини због рестрикција струје: Семафори не раде, блокиран саобраћај, грађани се буне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала