- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Желе хаос: Стране службе вршљају - крајњи циљ је сукоб

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаУкрајински војници током размене заробљеника на неутралној територији Донбаса
Украјински војници током размене заробљеника на неутралној територији Донбаса - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Пратите нас
Не може се тачно знати које све службе, приватне или државне, и којих земаља вршљају са својим структурама за војне операције по Украјини покушавајући да изазову хаос, али је евидентно да постоје, каже дипломата у пензији Зоран Миливојевић поводом упозорења Москве да се обим страног присуства у Украјини повећава.
Поред испорука наоружања које Украјини мало-мало па стижу из западних земаља, пре свега из САД, све је више и страних војних инструктора. Како је истакла портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова, на линији раздвајања у Донбасу налази се 4.000 војних инструктора из САД.
Дипломата Зоран Миливојевић истиче да је суштина свега овога да се ствара амбијент за ескалацију сукоба, а не за тражење решења.
„То је кључна ствар, исто као што је кључна ствар што Запад игнорише Мински споразум и што покушава да преко неке ескалације сукоба увуче Русију у конфликт како би применио не само санкције, већ и да би Русију оптужили за интервенцију,“ каже наш саговорник.

Покушај да се изазове Русија

Једина формула је, истиче Миливојевић, да се седне за сто и да се преговора о ономе што Русија нуди а то је да се нађе правно-политичко решење и тиме спречи сукоб.
„Јер ако ако до тог сукоба дође Европа неће бити из њега изузета. Тако да ја не разумем Европљане зашто прихватају да буду укључени у ту врсту сукоба и ризика,“ пита се Миливојевић.
Он истиче и да би требало веома озбиљно схватити руска упозорења.
„Потпуно је ван памети да неко мисли да ће Русија да прихвати да јој на самој граници буду они који је директно угрожавају. Такође је јасно да намере за ширење НАТО у, како на Западу, „обуздавању“ Русије нису добронамерне. Дакле, иду у корист ескалације а не мира,“ уверен је Миливојевић.

Американцима више одговара рат него мир

Чињеница је, наставља наш саговорник, да је западна супремација на глобалној сцени, пре свега Америчка на силазној линији, и у таквој ситуацији, Американцима више одговора сукоб него мир.
„У условима мира њихов утицај ће много брже опадати него што је то случај сада. То што имамо тамо на терену и што је у функцији сукоба сасвим сигурно не доприноси решењу које би могло да нам донесе спокој,“ објашњава саговорник Спутњика.
Само присуство разних безбедносних структура, наглашава Миливојевић, се кроз медије и друге опције фабрикује амбијент у коме је могућ сукоб, за који треба оптужити Русију.
„С друге стране, стварју се услови на терену. Наоружавање Украјине, паравојне формације, нагомилавање силе у простору Донбаса указује на сценарио да се можда Украјина натера да то питање реши војно, по угледу на Нагорно - Карабах као што је Азербејџан недавно урадио. А овде се не ради о Русији, већ о руском народу који ту живи што би и њихову, и безбедност Русије довело у питање,“ каже он.

Ширење лажне хистерије

Портпаролка Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова, осим што је упозорила да се обим страног присуства у Украјини повећава из године у годину, навела је и да се страни војници у Донбасу баве хушкањем, док Кијев настоји да легализује њихово присуство, како би заобишли одредбе Минских споразума о повлачењу страних оружаних формација, војне технике и плаћеника са територије Украјине.
„Ти инструктори се отворено баве хушкањем и директно руководе догађајима који се одвијају пред нашим очима. Штавише, однедавно су ти инструктори добили право да стекну украјинско држављанство по поједностављеној процедури. То није лицемерје, то нису двоструки стандарди, то је својеврсно светогрђе и ругање“, рекла је она.
Такође је указала да се војни буџет Украјине повећао за 20 одсто и да власти планирају да набаве и офанзивно наоружање.
Према њеним речима, Украјина се спрема да силом реши питање Донбаса, при том ширећи хистерију у вези с наводним нападом Русије да би одвукао пажњу грађана са неиспуњених обећања о Донбасу.
„У главном граду Украјине и другом градовима одржане су провере склоништа, пробе сирена за ваздушну опасност. Другим речима, они сматрају да ко није умро у Украјини од грађанског рата, треба да умре од страха“, рекла је Захарова и додала да су на граници с Русијом почели са копањем ровова и канала.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала