- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Мислима написао поруку на друштвеним мрежама преко импланта у мозгу /видео/

© Фото : Youtube/The University of Melbourne/PrintscreenСтентрод, мождани имплант који омогућава контролисање електронских уређаја мислима
Стентрод, мождани имплант који омогућава контролисање електронских уређаја мислима - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Филип Окиф (62), Аустралијанац који пати од амиотрофичне латералне склерозе (АЛС), који не може да помера руке, написао је поруку на друштвеној мрежи Твитер својим мислима, преко импланта у мозгу.
Његова порука појавила се на Твитер налогу Томаса Окслија, неурохирурга и директора компаније „Синхрон“, која је изумела технологију стентрода, можданог импланта који омогућава пацијентима да контролишу дигиталне уређаје својим мислима бежичним путем.
„Када сам први пут чуо за ову технологију, знао сам какву ми независност од других може донети. Њено коришћење је као да учите да возите бицикл, потребно је мало вежбе, али када је савладате, постане веома природна. Сада само помислим где желим да кликнем на рачунару и могу да пишем мејлове, плаћам, купујем, пишем поруке на Твитеру“, рекао је Окиф.
Овај Аустралијанац уз помоћ нове технологије комуницира са породицом и колегама. Имплант му је уграђен у априлу 2020. године, пошто је патио од прогресивне парализе узроковане АЛС-ом.
Томас Оксли каже да нова технологија даје наду и слободу људима који су изгубили функционалну независност због парализе. Он најављује даље усавршавање овог можданог рачунара, а научна студија биће спроведена у САД следеће године, пише Спутњик интернешнел.
Депресија - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Пејсмејкер“ за мозак против депресије: Нова метода лечења први пут примењена
Мајмун коме су уграђени чипови у мозак игра видео-игру путем мисли - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
СВЕТ
Маск открио када ће почети са уградњом микрочипова у људе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала