- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Немојте јести месо, то ће спасити државу“: Порука министра Шпанцима због климатских промена

CC0 / Pixabay/12019 / Роштиљ у шпанском граду Мурсији
Роштиљ у шпанском граду Мурсији - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Шпанци би требало да престану да једу месо или бар да га мање једу због свог здравља, али и због климатског утицаја, рекао је шпански министар Алберто Гарзон који је нагласио да драстичне климатске промене могу довести до нестанка државе као што је Шпанија.
Уколико би Шпанци јели мање меса, то би одиграло кључну улогу у помоћи тој држави да ублажи ефекте климатских промена, успори процес дезертификације и заштити своју кључну индустријску грану - туризам, рекао је шпански министар за заштиту потрошача.
Он је додао како би људи требало да схвате велики утицај конзумирања меса, нарочито јунетине узгајане на мегафармама, на природно окружење и да у складу са тим промене навике у исхрани, преноси Гардијан.
„Људи у Шпанији су свесни да гасови стаклене баште утичу на климатске промене, али то обично повезују са аутомобилима или транспортом. Тек недавно се проширила свест о утицају ланца производње меса, то је до скоро био табу у Шпанији“, каже шпански министар.
Гарзон објашњава да је та земља, због свог географског положаја, посебно осетљива на климатске промене.
„Ако нешто не урадимо, неће бити у питању само промена климе, имаћемо троструку кризу: нестанак биодиверзитета, загађење и климатске промене. То би био крај за земљу као што је Шпанија“, истакао је министар.
Према његовим речима, ова медитеранска земља има озбиљан проблем са дезертификацијом, претварањем плодног земљишта у пустињско услед дуготрајних суша и исцрпљивања тла.
„Шпанија је веома зависна од туризма, а посета пустињи није тако атрактивна као посета Коста дел Солу“, нагласио је Гарзон.
Он је објаснио да мегафарме, које имају више хиљада грла, нису одрживе јер загађују земљу и воду, а испоручују месо ниског квалитета. Шпански министар је указао да 20 великих светских фармерских компанија производе више гасова стаклене баште него државе као што су Немачка, Британија или Француска.
Гарзон је поновио да просечан Шпанац поједе више од килограм меса недељно, иако државна агенција за храну препоручује између 200 и 500 грама.
Међутим, Гарзонове раније сличне изјаве нису наишле на добар одјек међу колегама у влади, па је чак и премијер Педро Санчез тим поводом изјавио да се „тешко одрећи средње печеног одреска“.
Гарзон сада каже да критике његових ставова о месу долазе, између осталог, и од људи који „сматрају да ће њихова мушкост бити угрожена ако не једу месо или не могу да пеку роштиљ“.
Ипак, месо садржи и многе корисне састојке. - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2021
РУСИЈА
Шта ће се десити ако престанете да једете месо: Руски лекари упозоравају на последице
Бил Гејтс једе месо - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
„Богате државе треба да пређу 100 одсто на вештачко месо“: Нова идеја Била Гејтса
18. Рускa пољопривредна изложба „Златна јесен”  - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
СВЕТ
Веровали или не: Заштитници животне средине желе да науче краве да иду у тоалет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала