- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Питање опстанка: Пентагон тражи одговор на руске хиперсоничне ракете

© Фото : Nastco / Raytheon and Northrop GrummanНацрт америчке хиперсоничне ракете
Нацрт америчке хиперсоничне ракете - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Амерички програм хиперсоничног наоружања поново тапка у месту. Ових дана стратешки бомбардер Б-52 није успео да лансира перспективну ракету АГМ-183А. Ово је већ треће неуспешно тестирање.
Вашингтон свим силама покушава да сустигне Русију — осим ударних система разрађује и заштиту од хиперсоничних пројектила.

Ракете за разараче

Сматра се да је у овом тренутку немогуће заштитити се од хиперсоничног оружја. Ракета, која се креће према свом циљу брзином већом од пет маха и активно маневрише, практично је неухватљива за савремене ПВО системе. Земља која прва савлада такве технологије и почне масовно да их примењује стећи ће озбиљну предност у односу на потенцијалне противнике. Русија је најближа том циљу, док се Вашингтон труди да је сустигне, пише Андреј Коц, коментатор РИА Новости.
У децембру је америчка Агенција за противракетну одбрану објавила конкурс за изградњу система противракетне одбране по пројекту Glide Phase Interceptor (ГПИ - пресретач у зони планирања).
Три одбрамбена гиганта попут „Рајтон“, „Локид Мартин“ и „Нортроп Груман“ бориће се за повољан уговор. До краја септембра 2022.године купцу ће представити концепт ракете пресретача која може да уништи хиперсоничне циљеве. За први круг тендера издвојено је око шездесет милиона долара.
© Sputnik / Captura de pantallaПресретач хиперсоничног оружја
Пресретач хиперсоничног оружја - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
Пресретач хиперсоничног оружја
Тактички и технички захтеви за пројекат нису објављени. Међутим, познато је да су перспективне ракете намењене за бродове, посебно за ракетне разараче попут „Арли Бурк“(ДДГ 51) и морају у потпуности да одговарају стандардним вертикалним лансираним инсталацијама Мк41, што значи да дужина муниције неће прелазити седам метара, а пречник ће имати 710 милиметара. Захваљујући информационом и контролном систему „Иџис“, носач ће моћи да лансира ракету како самостално, тако и према спољним датим инструкцијама.

Тежак задатак

Посебно се истиче да ће разарачи бити опремљени како са ГПИ тако и са пресретачима из породице „Стандард“ који су тренутно у саставу наоружања, намењени за уништавање „класичних“ балистичких циљева. Задатак ГПИ је пресретање планираних хиперсоничних борбених блокова. У руској војсци, „Авангард“ се увелико носи са овим задацима.
Бојева глава интерконтиненталних балистичких ракета креће се ка циљу у блиском свемиру дуж предвидљиве путање, што их чини рањивим на ракете пресретача, док „Авангард“ лети у атмосфери и при томе активно „тражи“ мету. Потпредседник руске Владе Јуриј Борисов изјавио је у децембру 2018.године да је овај пројекат током тестирања достигао брзину од око 27 маха.
© Sputnik / Ildus GilyazutdinovХиперсонична ракета
Хиперсонична ракета - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
Хиперсонична ракета
Још није сасвим јасно како Пентагон очекује да обори такве „метеоре“. Ракетни пресретачи уништавају мете на кинетички начин, односно директним поготком. Вероватно ће ГПИ такође моћи да постигну суперсоничну брзину и коригују курс, а термална глава за навођење ће препознати ужарени гасни траг објекта.
Међутим, све су то само претпоставке. Док је лансирање УР-100Х УТТХ са „Авангардом“ јасно видљиво из свемира, једрилицу након одвајања од носача изузетно је тешко открити постојећим техничким средствима.

Групација свемирских летелица

Сателити америчког система за упозорење на ракетни напад налазе се превисоко — у геостационарним орбитама, а њихови инфрацрвени сензори откривају светлије и видљивије термичке карактеристике балистичких циљева.
У ствари, ови уређаји су бескорисни када су у питању хиперсоничне крстареће ракете укључујући руске противбродске „Циркон“ и планиране борбене блокове.
Прошле јесени, Агенција за свемирски развој је ипак најавила почетак изградње групације свемирских летелица за праћење циљева велике брзине. Американци су уверени да ће проблем решити сателити у ниским орбитама, који ће детектовати хиперсоничну претњу већ у самој фази лансирања коју ће моћи да прате. Пре годину дана, Пентагон је издвојио 350 милиона долара за одговарајући развој. Осам експерименталних уређаја биће лансирано у свемир до 2023.године.
© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаТестирање хиперсоничне ракете "Циркон"
Тестирање хиперсоничне ракете Циркон - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
Тестирање хиперсоничне ракете "Циркон"
Сателити система упозоравања на ракетни напад, који функционишу у непрекидном инфрацрвеном режиму моћи ће да детектују сигнале крстарећих ракета и борбених блокова уз помоћ сензора широког видног поља. Сваки од њих ће преузети контролу над одређеним подручјем терена и када примети хиперсоничну мету одмах ће подићи узбуну.

Тестирања на Арктику

Систем за упозоравање на ракетни напад (ЕВС) ће функционисати у блиској сарадњи са хиперсоничним балистичким свемирским сензорима за праћење (ХБТСС) који ће одмах реаговати након детекције хиперсоничне ракете. Њихов задатак је да се пресретач доведе у циљно подручје. Обећано је да ће ХБТСС прототип бити приказан 2023.године.
Дугорочни планови Пентагона укључују стотине уређаја у свемиру, који ће теоретски омогућити праћење сваког лансирања хиперсоничне ракете.
Русија има сличне пројекте. Војно-индустријски комплекс је саопштио да ће до краја године на Арктику бити тестиран ПВО систем са практичним пресретањем хиперсоничне мете. Очекује се да ће циљ бити уништен на удаљености од више стотина километара. Тип пројектила и тактичко-техничке карактеристике су и даље строго поверљиви.
Слика руског стратешког ракетног система са хиперсоничком јединицом за планирање - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Америка прави „противотров“ руском „Авангарду“, Москва спрема нове хиперзвучне системе
Лансирање америчке хиперсоничне ракете са лансирне рампе на Хавајима - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Медији: Америка заостаје за Русијом у хиперсоничној трци
Ракетне пробе руске хиперсоничне ракете Циркон - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Амерички генерал: Русија супериорнија од САД по хиперсоничним капацитетима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала