- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Шпанац је отписао Ђоковића, али – шта кажу чињенице?

© AP Photo / Andy Brownbill Новак Ђоковић током меча са Сашом Зверевим, Аустралијан опен 2021.
 Новак Ђоковић током меча са Сашом Зверевим, Аустралијан опен 2021. - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Пратите нас
Српски тенисер Новак Ђоковић би 2022. године могао да први пут после 17 година пропусти Аустралијан опен, а то му предвиђа бивши шпански тенисер Емилио Санчес Викарио. Уколико на исти дође, то ће му највероватније бити девети пут у каријери да се на Ози опену појавио без претходне припреме у виду неког турнира.
Ако не рачунамо егзибиције, турнире нижег нивоа и тренинге, Ђоковић је Аустралијан опен до сада играо више пута без да је пре тога наступио на неком турниру у Аустралији, према информацијама сајта „тенис абстракт“.
Коментар бившег шпанског тенисера је одјекнуо међу навијачима, јер је он навео да сумња да ће Новак играти на Аустралијан опену 2022. године.
„Моје питање је, колико пута је играо Аустралијан опен без меча пре тога? Надам се да грешим и да ће играти“, поручио је Санчес Викарио и рекао слично што је и Андреј Рубљов неколико дана раније.
Ипак, чињенице нису сагласне са ставом да Новак неће наступити на АО само зато што пре тога неће играти ни на једном турниру, уколико се испостави начном информација да се неће појавити у Сиднеју на АТП купу.
Новак Ђоковић на трави током меча са Кевином Андерсоном на Вимблдону - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
СПОРТ
Велика опасност пред Ђоковићевим вратима
Први пут је на Аустралијан опену заиграо 2005. године када је у првој рунди поражен од Марата Сафина, што му је био први турнир на АТП туру у години.
И наредне године је дошао директно у Мелбурн и такође испао у првом колу, да би 2007. године успео да дође до осмине финала, где га је рутински савладао Роџер Федерер.
Том турниру претходила је одлична припрема у виду турнира у Аделејду, који је освојио две недеље пред почетак АО.
Прва од девет титула на Аустралијан опену дошла је 2008. године, када је победио Жо-Вилфрида Цонгу у финалу. Те године није играо ни на једном од припремних турнира.
Годину дана касније играо је и у Бризбејну и у Сиднеју, где није забележио добре резултате, да би на Аустралијан опену испао у четвртфиналу од Ендија Родика.
Тактику је променио 2010. године када је дошао директно на АО, али испао у четвртфиналу. Бољи је био Цонга.
У наредне три године, односно 2011, 2012. и 2013, успео је да веже три титуле – сваки пут без појављивања на неком од турнира на АТП туру пре Ози опена.
И 2014. се одлучио за исту припрему, али је тада у трилеру поражен од Стена Вавринке, да би од 2015. започела серија у Дохи.
После Дохе је две године заредом подизао трофеј у Аустралији, да би 2018. дошао без јаче припреме и на крају изгубио од Хјеона Чунга (вреди подсетити да је то година када је имао великих проблема са лактом).
Титулу је затим освојио и 2019. и 2020. и 2021. године, прво после играња у Дохи, а онда после АТП купа, на којем је једном био победник са Србијом, а на једном не.
Дакле, Новак се за од 17 учешћа на Аустралијан опену неким турниром спремао осам пута. Од тих осам пута када је играо неки турнир, освојио је пет од девет титула.
Није играо турнир пред АО у девет наврата, а тада је освојио четири титуле.
Ипак, ако се у обзир узме статистика из претходних 17 година, јасно је да то што се, како ствари стоје, неће појавити на АТП купу и припремним турнирима, не умањује Србинове шансе да освоји рекордну 21. Гренд слем титулу у каријери, десету у Мелбурну.
Ипак, и даље је велико питање да ли ће се Ђоковић уопште појавити у Аустралији наредне године.
Ђоковићеве речи одјекнуле светом: Бомбардовање им никада нећу опростити
Ко је бивша Рускиња на листи „посебних званица“?
Федерер старији забринуо навијаче свог сина: „Немојте то да ме питате“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала