- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Кривокапић изјавио зашто би Влада Црне Горе у јуну могла да поднесе оставку

© AP Photo / Risto BozovicПремијер Црне Горе Здравко Кривокапић
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Пратите нас
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић најавио да ће сарадња са Србијом у новој 2022. години бити интензивнија него ове године и да ће, уколико се предложни буџет за предстојећу годину покаже неодрживим, Влада поднети оставку.
„Уколико се предложени буџет за 2022. годину не покаже одрживим до јуна, Влада ће поднети оставку, изјавио је Кривокапић у интервјуу за Телевизију Црне Горе (ТВЦГ).
Казао је и да не види разлог зашто Влада не би преживела јануар додајући како гарантује да ће 1. фебруара минимална зарада бити 450 евра, а просечна плата 700, ако се усвоји буџет, какав је Влада предложила.
„Ако буде усвојен буџет какав смо ми предложили, а не какав га неко кроји, ако ово не буде тачно, Влада ће поднети оставку у јуну, јер до тада ће се видети процес да ли је ово одрживо“, поручио је Кривокапић.
Он је истакао да је Влада врло аналитично и филигрански урадила буџет који је одржив, са дефицитом 3,8 одсто, који гарантује економски раст преко шест одсто, како би на тај начин обезбедили оно што је зацртано - програме „Европа сад“ и „Црна Гора одмах“.
Он је казао и да нису случајно рекли да у децембру 2025. просечна плата треба да буде хиљаду евра.

Политичка криза - отпор променама

Премијер Црне Горе је рекао да би актуелну политичку кризу, као професор, дефинисао као отпор променама.
„Кренули смо реформским путем у свим областима, само не може истовремено у свим. Зато смо се овог пута определили да примат наше Владе буду запослени. Следеће године ћемо то радити за пензионере, упоредо ћемо радити и са најзначајним ресурсом Црне Горе, а то је управљање у компанијама које су већински у државном власништву“, најавио је он.
Према његовим речима, није чудно што је стање овакво.
„Јер 30 година, односно 70, имали сте на сцени једну власт која се сводила на исказ једног човека и послушност свих осталих. То време је прошло“, навео је Кривокапић.
Коментаришући Меморандум о сарадњи између дела владајућих партија и партија националних мањина, Кривокапић је рекао да њега обавезује споразум који је потписао са Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем након избора.
„У овом Меморандуму бих волео да видим додатне вредности у односу на тај споразум, али их не видим“, напоменуо је он.
Рекао је да је разлог потписивања меморандума сигурно мањинска влада, што су, како је навео, политички субјекти јавно исказали.
„То је мањинска влада која заговара математички формулу 40 плус четири плус пет. Ако је први члан меморандума помирење, да ли би такав приступ довео до помирења или већих разлика?“, упитао је Кривокапић.

Односи са Србијом

Премијер Црне Горе је рекао да Влада истински жели најбоље односе са свим суседима, а да можда на првом месту ставља Србију.
„За све то најбољи доказ је моја изјава у Београду да је то почетак најбољих односа са одмереним корацима. Имамо броје контакте са свим министарствима, јер је то наша потреба као суседа да сарађујемо. Надам се да ће прва заједничка седница Владе демантовати све оне које мисле другачије“, казао је Кривокапић.
Он је додао да су са Србијом договорене бројне активности које се већ реализују, а следеће године ће бити још интензивније.

Без одговора Патријаршије СПЦ о уговору

Кривокапић је подсетио да је Влада 27. јула послала предлог Темељног уговора са СПЦ.
„Од тада нисмо добили никакав одговор. Да ли мислите да је за то крива Влада?“, запитао се он.
Рекао је да је урадио све што је до њега, да је уговор направљен у складу са Уставом, новим Законом о слободи вероисповести, аналогијом везаном за потписане споразуме са Светом столицом, Исламском и Јеврејском заједницом, водећи рачуна да предлог никога не дискриминише.
„Потписивање Темељног уговора са СПЦ било је дефинисано као мера одређене политике, а не односа државе и цркве, него одређених играча који покушавају од свега да претворе неку игру коју ја не познајем, како се не би потписао уговор. Ваљда је то предвиђено за неког новог премијера“, закључио је Кривокапић, пренела је РТЦГ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала