- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лондон лансирао „аргумент“ какав још нисмо чули: Русија, Кина и Индија опасне јер имају много људи

CC BY-SA 2.0 / Flickr/Mobilus In Mobili / Представљање Велике Британије и Северне Ирске на годишњој НАТО паради у Норфолку
Представљање Велике Британије и Северне Ирске на годишњој НАТО паради у Норфолку - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Када Британци апострофирају Русију, Кину и Индију као претњу због броја људи, они о томе размишљају двојако – буквално, јер те три земље имају бројно становништво, а мисле и на квалитет, јер међу бројним становништвом у овим земљама има веома много изразито интелигентних и образованих. Ипак, Запад не може да врати точак историје.
Овако адвокат и консултант Бранко Павловић коментарише изјаву британског министра унутрашњих послова Демиена Хиндса, према којој Русија, Кина и Индија представљају највеће претње Великој Британији јер имају „физичку базу људских ресурса“, а присутне су у сајбер простору.
Вестминстерска палата и мост у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
РУСИЈА
Лондон опет уврстио Русију у „непријатеље“
Ове три земље могу да „воде информативне операције и на многобројне начине могу учествовати у њима. Мислим да је тешко представити комплетан списак, јер постоји толико потенцијалних начина“, рекао је Хиндс.

Точак историје је немогуће вратити

За Павловића ради се о набрајању чињеница које Западу не иду у прилог, као да постоји решење које би точак историје вратило уназад.
„Та изјава је на трагу бесмислене америчке политике, па и британске, како би Запад некако требало да се врати на позиције од пре двадесетпет-тридесет година, а то је немогуће“, сматра Павловић.
Бројност становништва некада није представљао проблем Британији да влада половином света, а да број њених војника никада не прелази 100 000 људи. Сада је, међутим, свака од три државе које је Хиндс навео појединачно војно јача од Велике Британије, наводи Павловић. Некада је британска морнарица била неприкосновена и владала је светским морима, што данас није случај. Русија, Кина и Индија некада су биле технолошки и економски неразвијене земље.
„Када поделите Кину на милијарду и 400 милиона људи, она је и даље средње развијена земља, али када погледате да 70 одсто кинеског БДП-а прави 300 милиона Кинеза, онда видите колика концентрација најсавременије технологије ту постоји. Иста је ствар и у Индији. Ако погледамо Велику Британију, она са елитним делом, било Индије, било Кине, било Русије не може да се мери“, констатује Павловић.

Британија немоћна пред Русијом, Кином и Индијом

Анализа Дамиена Хиндса да Русија, Кина и Индија, због својих људских потенцијала представљају претњу Великој Британији је истинита. Оно што се гласно говори у Лондону, резултат је онога о чему се мисли у Вашингтону. Међутим, Запад неће имати снаге да се обрачуна са ове три велике земље, сматра геополитичар Срђан Перишић
„Британија правилно уочава да су данас кључне људске ресурсе преузеле три силе – Русија, Кина и Индија и да ти људски ресурси дају основу за развој кључних научних дисциплина у XXИ веку, а то су информационе технологије“, каже Перишић.
На пољу информационих технологија Кина је већ далеко напредовала, Индија је прати, док Русија усавршава модерно наоружање уз помоћ информационих технологија, додаје он.
Британија сама нема снаге да се супротстави земљама које је именовала као претњу, али она се понаша као продужена рука САД. Уопште, појачана геополитичка активност Велике Британије након што је иступила из ЕУ резултат је захтева који долазе из Вашингтона, тврди Перишић. За то, према његовим речима, острвско краљевство препоручује чињеница да је једини искрени амерички савезник у Европи – и САД и Велика Британија у теорији и пракси имају исту геополитику – атлантизам.
Британија је некада владала и Индијом коју данас убраја међу потенцијалне опасности по своју и западну безбедност.
Први разлог због кога је Индија именована као потенцијални противник Перишић види у њеном географском положају – са три стране окружена је великим морима.
„Британија, као некадашња поморска сила, уочава могућност Индије да се искаже као поморска сила која ће можда имати амбиције да људске ресурсе усмере ка другим деловима света, што већ ради Кина у Африци, у Европи и, заједно са Русијом у Евроазији“, објашњава он.
Запад се такође прибојава и потенцијалног кинеско-индијског савезништва, што, према Перишићевим речима, Русија прижељкује. Имајући у виду традиционално геополитичко сучељавање између Кине и Индије, њихово партнерство не изгледа могуће у скором временском периоду, али само стављање Индије на списак потенцијалних опасности, говори да за Запад таква могућност постоји.
Британска геополитика – спречити копнене народе да постану велики
Током два века, Велика Британија се водила једним геополитичким принципом – не дозволити копненим нацијама да израсту у велике силе – зато је сузбијала амбиције Русије да изађе на топла мора, као и Кине и Немачке. У сржи овог геополитичког принципа, према Перишићевим речима, лежи и идеолошко одређење копнених народа као примитивнијих од оних који су повезани са поморством. И Срби се, према тој геополитичкој концепцији сматрају копненим народом у центру Балканског полуострва.
Од када је напустила ЕУ, Велика Британија покушава да поврати свој политички утицај и геополитички значај који је некада имала – о томе сведоче активности везане за именовање специјалног изасланика британске владе за Западни Балкан, као и повећано интересовање за бивше колоније у Африци и Азији преко Комонвелта.
Међутим, ствари се мењају и некада „горди Албион“ данас нема значење које је имао у прошлости. Данас је, како Перишић каже, Британија само продужена рука САД и гласно говори оно што Вашингтон мисли.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала