Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Мистериозни римски предмет пронађен и у Србији /фото/

CC0 / / Бронзани римски додекаедар из 1. века
Бронзани римски додекаедар из 1. века - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Пратите нас
У најновијем Зборнику радова Народног музеја у Београду (XXV) објављен је рад посвећен ретком и мистериозном, али и фрагментованом, предмету од бакарне легуре из римског периода. Ради се о додекаедру, правилном дванаестостраничном полиедру, чија намена још увек није разјашњена.
Овај једини предмет са територије Србије данас чува у Завичајном музеју у Јагодини.
Фрагментовани додекаедар је доспео у Завичајни музеј у Јагодини током 2006. године. Нажалост, реч је о случајно откривеном, али и о делимично очуваном предмету. Према речима проналазача, предмет је пронађен у близини старог гробља у селу Деоници, код Јагодине.
Овај правилни дванаестостранични полиедар (Платоново тело) имао је кружне отворе на петоугаоним странама и украсе у виду концентричних кругова .
Интересовање за додекаедрима постоји нешто мање од 300 година када је члановима 1739. године ученог Антикварног друштва у Лондону приказан први познати примерак. Међу истраживачима различитих области (археологија, математика, астрономија) постоји научна расправа која је њихова намена могла бити.

Намена додекаедра

До сада је познато око 116 мистериозних додекаедара, од којих има неколико целих и боље очуваних. Углавном су налаженим у римским провинцијама у Галији, Британији, Немачкој, а само један потиче из Мађарске. Међутим, у области Медитерана, из непознатих разлога, они изостају, пише портал „Све о археологији“.
Будући да је највећа концентрација додекаедара у западним провинцијама Римског царства, то је неке ауторе навело да преиспитају њихово порекло и да их доведу у везу са Келтима.
Њихова тежина се креће од 35 до 580 г, а само је један примерак тежак чак 1 кг.
CC BY 4.0 / cropped photo/Kleon3 / Два додекаедра и икосаедар изложени у музеју у Немачкој
Два додекаедра и икосаедар изложени у музеју у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Два додекаедра и икосаедар изложени у музеју у Немачкој
Додекаедри су датовани у период 2. и 3. века, али и у 4. век. Проналажени су у различитим контекстима-у вилама, на некрополама, у оквиру војних логора, у светилиштима и слично.
Додекаедри су вековима интерпретирани различито, да представљају свећњаке, мерне инструменте (нпр. мерење пречника кованог новца) или чак астрономске или геодетске инструменте, али и да су служили као делови комплета за игру, украсни или култни објекти са симболичним приказом универзума.
Што се тиче римског додекаедра из Завичајног музеја у Јагодини то је изузетно занимљив и јединствен примерак са територије Србије. Аутор је у свом раду истакао колико је значајан јер “представља најисточнији налаз тих предмета с простором Римског царства. Њему је, по типу, најсличнији примерак из Боне, као и онај који се још од 1862. године чува у Археолошком музеју у Загребу”.
Иако тај у Загребу није пронађен у Хрватској, већ негде у Аустрији.
Кип римске богиње Дијане - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
СРБИЈА
Прича из Непричаве: Римска богиња на траси будуће брзе саобраћајнице
Приказ праисторијске заједнице - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта су показале анализе зуба древних становника централног Балкана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала