Срећан човек се смеје само када „искључи“ мозак

© Фото : ПромоЛаки, Југослав Влаховић
Лаки, Југослав Влаховић - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Лаки је лик из стрипа у четири слике на којем човек, забринут због тешке тренутне ситуације, постаје насмејан тек када престане да размишља, односно када нема мозак, каже за Спутњик чувени илустратор и карикатуриста Југослав Влаховић.
Овај лик је Влаховићу донео прву награду на међународном конкурсу у Сургуту у Сибиру, а у међувремену је Лаки (Срећни човек) постао интернационално популаран. Поред милионске публике, добио је наставак, и то у 44 стрипа, који ће од данас бити предмет изложбе у Срећној галерији Студентског културног центра и књиге „Лаки - 44 стрипа у четири слике о Срећном човеку“ у издању Бесне кобиле.

Кад не мислиш ни на шта, онда си срећан

„Лаки је настао пре десет година, а повод је био међународни конкурс савремене уметности у Сургуту у Сибиру на тему ’срећан човек’ и ја сам, од 1.500 пристиглих радова, добио прву награду. То је мали стрип у четири слике. На првој је приказан Лаки као замишљен, озбиљан човек којем се види мозак. На другој слици, он је и даље замишљен, ослоњен на једну руку, али му је мозак мањи. На трећој му је мозак још мањи. На четвртој слици мозга уопште нема, а човек је насмејан. Дакле, идеја је јасна – када не мислиш ни на шта, онда си срећан“, каже за Спутњик награђивани аутор.
© Фото : ПромоЛаки, Југослав Влаховић
Лаки, Југослав Влаховић - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Инспирисан тим цртежом, Влаховић је направио педесетак стрипова у четири слике, са Лакијем као главним јунаком, од којих је за ову прилику изабрао њих четрдесет и четири.
„Лаки је и јунак и антијунак стрипа. Он је меланхоличан, индиферентан, све време ослоњен на леву руку. Међутим, у четвртом кадру он је увек насмејан, јер се догоди нешто што га насмеје и он постаје ведар. То је необичност овога стрипа који нема акције, већ је та динамика децентна, фина, скривена, као што је то обичај с мојим радовима“, наводи Влаховић.
Он сматра да је овај стрип рефлексија времена у којем живимо.
„Од пандемије до начина живота, Лаки промишљања куда иде свет у политичком, економском, еколошком смислу, и то га брине. На крају приче, он се ипак насмеје и то га одржава у животу, чак и кад је најтеже“, истиче аутор.

Смех је најјефтинији лек

„Осим стрипова о Лакију, у Срећној галерији биће изложени и новински чланци који сведоче о благотоворном својству смеха, његовом терапијском дејству за плућа и срце. Ту се налазе и интервјуи познатих лекара који тврде да када се смејемо, артерије се шире, а када смо у стресу, оне се сужавају. Занимљиво је и то да је смех најјефтинији лек“, открива Влаховић.
© Фото : ПромоЛаки, Југослав Влаховић
Лаки, Југослав Влаховић - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
У предговору књиге „Лаки - 44 стрипа у четири слике о Срећном човеку“ Радивоје Лале Бојичић, уредник хумористичко-сатиричног часописа „Јеж“ пише:
„Ових дана имао сам среће да упознам Лакија. С њим ме је упознао његов отац, Југослав Влаховић. После првог сусрета с Лакијем, понео сам утисак да Американци више нису сами. Лаки ме је уверио да и ми имамо свог Фореста Гампа. (...) Јер, иако је грађанин света, Лаки је наш земљак. Тамо у Сургуту, Лаки је добио Гран при у надметању за срећног човека. Код нас, Лаки не тражи никакве гранд параде. Он је овде усликан и ево га у Влаховићевој књизи, и сада од Лакија свака намрштена фаца може да научи како да преко лица развуче осмех.“
CC BY 4.0 / Удружење стрипских уметника Србије (кроп) / Југослав Влаховић
Југослав Влаховић - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Југослав Влаховић
Југослав Влаховић спада у ред најистакнутијих срских илустратора и карикатуриста. Његови радови објављивани су у домаћим, али и угледним светским часописима као што су „Њујорк тајмс“ и „Република“. Аутор је преко деведесет изложби и петнаест књига карикатура и стрипова.
Његова последња изложба „Лаки - 44 стрипа у четири слике о Срећном човеку“ биће отворена до 10. јануара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала