- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Колапс на аеродромима: Вирус данас „приземљио“ више од 5.000 авиона

© AFP 2023 / CARL DE SOUZAПутници на аеродрому
Путници на аеродрому - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Пратите нас
Широм света данас је отказано скоро 2.000 летова, а одложено или померено готово 3.000, показују подаци портала Flightaware.com.
Због ширења соја омикрон вируса корона у САД од Бадњег дана се отказују летови највећих авио-превозника - компанија „Јунајтед“, „Делта“ и „Џет Блу“.
На Бадњи дан је отказано више од 700 летова, још 997 на дан Божића, а процењује се да је у свету отказано укупно преко осам хиљада летова, преносе амерички медији.
„Отежани зимски временски услови у неким деловима САД и ширење омикрона утичу на ред летења компаније „Делта“ током празника“, наведено је раније у саопштењу тог америчког авио-превозника уз уверавања да се чини све како би се преусмериле и замениле летелице и посаде и како би путници ипак стигли на своје дестинације.
Поремећаји у реду летења изазвани ширењем омикрона настављају се и после божићног викенда у свим деловима света.
У Јапану је отказано више од 100 летова на домаћим линијама због велике снежне олује у северним и западним деловима те земље, а према подацима које су објавиле компаније „АНА холдингс“ и „Јапан ерлајнз“, укупно 7.560 путника је због тога било приморано да мења своје планове.
У Кини се отказују летови највећих авио-превозника попут „Чајна истерна“ (368) и „Ер Чајне“ (141), а најтеже погођени аеродроми су у Пекингу и Шангају, са више од 300 отказаних летова.
У Хонгконгу је ступила на снагу забрана у трајању од две недеље за авионе из Јужне Кореје након откривања путника позитивних на ковид 19.
Забележени случајеви ковида 19 нагло расту у свим деловима света, углавном због ширења омикрона.
Нови сој чини скоро три четвртине новозаражених у САД, чак 90 одсто инфицираних у појединим областима као што је Источна обала. Просечан број оболелих од ковида 19 у САД током протекле недеље повећан је за 45 одсто, на чак 179.000 дневно, а у Кини читав град Сијан са око 13 милиона становника је затворен како би се спречило ширење заразе, пренео је Танјуг.
Стручњаци позивају на опрез упркос томе што истраживања сугеришу да омикрон изазива блаже симптоме болести и мање хоспитализација у односу на претходне варијанте короне.
Излазак из ЕУ  –путници на аеродрому у Паризу чекају лет - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
ДРУШТВО
Путовања на клацкалици- Да ли омикрон сој корона вируса прави нови распоред летова?
Путнички авион - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
СВЕТ
Поремећај авио саобраћаја широм света, отказано више од 4.500 летова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала