- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачка министарка: „Северни ток 2“ је више од комерцијалног пројекта

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Пратите нас
Шефица дипломатије Немачке Аналена Бербок истакла је геостратешку улогу гасовода "Северни ток 2" - за њу он је више од приватног економског пројекта, како га је раније окарактерисао канцелар Олаф Шолц.

"Последњих неколико година, узевши у обзир различита мишљења (о пројекту) у Европи, разјаснило се какву геостратешку улогу игра Северни ток 2 ", рекла је Бербокова у интервјуу агенцији ДПА.

Она је додала да бивша немачка влада, на челу са Ангелом Меркел, такође признавала да овај пројекат покреће безбедносна питања.
Нови немачки канцелар, социјалдемократа Олаф Шолц ускоро након ступања на дужност изјавио је да процес сертификације "Северног тока 2" има административни карактер и да немачки регулатор доноси одлуке, не осврћући се на политику, пошто се ради о комерцијалном пројекту. По овом питању и Бербокова има слично мишљење.
"Проверу да ли је пројекат у складу са европским законом врши Федерална мрежна агенција. Олаф Шолц и ја имамо слично мишљење, само користимо различите речи за ову ситуацију", закључила је министарка.
Гасовод „Северни ток 2“ полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња завршена је 10. септембра. Тренутно је у току процес сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода.
Копнени део гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
РУСИЈА
Москва: ЕУ претвара „Северни ток 2“ у монету за поткусуривање у борби против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала