- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Први пут после 3.000 година: Откривено шта се крије у мумији великог фараона

CC0 / Pixabay/Alexandra_Koch / Египатска мумија
Египатска мумија - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Пратите нас
Мумија чувеног египатског фараона Аменхотепа Првог по први пут је, после 3.000 година од његове сахране, снимљена ЦТ скенером и откривено је шта се у њој крије, како је фараон изгледао и са чиме је сахрањен.
Ова мумија позната је не само по врхунској вештини мумифицирања која је на њој примењена, већ и по изузетним украсима, као што су цветни венци и загробна маска која приказује лице.
Научници су сада, уз помоћ ЦТ скенера, завирили кроз бројне мумификационе слојеве и снимили детаље који откривају важне детаље о фараону.
Аменхотеп Први владао је Египтом од 1525. до 1504. године пре нове ере, познат је по томе што је проширио краљевство на Нубију, данашњи Судан, али и по томе што је његова војска упадала у делове данашње Либије, те Синај. Такође, револуционарно је променио начин сахрањивања и градње храмова, који су следили његови наследници. Није познато на који начин је умро, нити где је први пут сахрањен.
Научници су уз помоћ ЦТ скенера открили да је Аменхотеп имао 35 година када је сахрањен и био је висок 169 центиметара, казала је Сахар Салем, професорка радиологије на Медицинском факултету Универзитета у Каиру, један од вођа истраживања.
Фараон је сахрањен са 30 амајлија и јединственим златним појасом са златним перлама, показало је снимање.
„Научници сматрају да је златни појас имао магијско значење, док су амајлије намењене да му помогну у загробном животу“, рекао је Захи Хавас, бивши египатски министар антиквитета и један од аутора студије објављене у часопису „Границе у медицини“ за Лајвсајенс.
Како је објаснио, ради се о појасу који поред златних детаља има и амајлије од шкољки.
Мумија Аменхотепа Првог откривена је 1881. године, заједно са још неколико мумија, у гробници недалеко од Луксора. Његова мумија ту је положена између 1070. и 945. године пре нове ере, пошто су његову прву гробницу похарали пљачкаши.
Научници су открили да су пљачкаши тешко оштетили фараоново тело.
„ЦТ скенирање показало је да је мумији поломљен врат и да јој је глава одвојена од тела, оштећен је и стомак, а екстремитети, као што су десна рука и стопало, су ампутирани“, наводе Салем и Хавас.
Египатски свештеници су „поправили“ мумију тако што су одвојене делове тела залепили смолом и поново умотали оштећене делове, а сачували су и накит и амајлије који су били на мумији.
ЦТ снимак, међутим, није открио од чега је умро фараон.
„Нисмо нашли ране или трагове неке болести који би могли да посведоче о узроку смрти“, каже Салем.
Ипак, снимање је показало како је фараон изгледао док је био жив.
„Аменхотеп Први је физички подсећао на оца, Ахмосеа Првог. Имао је уску браду, мали уски нос, коврџаву косу и благо избачене горње зубе. Зуби су му били у добром стању у тренутку смрти“, објашњава Салем.
Већина мумија проучавана је тако што је са ње уклоњена тканина у коју је обмотана, или су снимане ЦТ скенирањем, али Аменхотеп Први је једна од неколико краљевских мумија са којима то није случај.
Египатска мумија - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
СВЕТ
Велико откриће у Египту: Пронађене три мумије са златним језицима, гробница била запечаћена /фото/
Мумије у гробници у Египту - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
СВЕТ
Велико откриће о египатским мумијама које би могло да измени историју
Мумија фараона Секененреа Таоа - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2021
Разрешена мистериозна смрт фараона која миленијумима интригира јавност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала