- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Северни ток 2“ у потпуности спреман, напуњен и други крак

© Фото : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Гасовод "Северни ток 2"
Гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
Пратите нас
Директор руског енергетског гиганта „Гаспром“ Алексеј Милер саопштио је да је данас завршено пуњење техничким гасом другог крака „Северног тока 2“ и да је гасовод у потпуности спреман за експлоатацију. Русија је сада у могућности да повећа извоз гаса у Европу, поручио је руски председник Владимир Путин.

„Чим Европљани донесу одлуку о пуштању у рад ‘Северног тока 2’, Русија ће бити спремна да одмах почне са испорукама, додатним испорукама руског гаса. подсећам вас да се ради о 55 милијарди кубних метара гаса“, рекао је Путин.

Како је рекао Путин, овај гасовод допринеће стабилизацији ситуације на европском тржишту. Он је додао да ће почетак рада овог гасовода утицати на снижење цена гаса не само за Европу него и за Украјину.

„Ми смо с партнерима, узгред, европским компанијама, пет европских компанија, испунили задатак изградње додатне маршруте. 'Северни ток 2' је спреман за рад “, рекао је Путин.

Према речима Милера, ‘Гаспром’ је завршио пуњење гасом другог крака гасовода ‘Северни ток 2’ данас у 12.58 по московском времену.
"Први и други крак су у потпуности спремни за експлоатацију “, рекао је Милер на на састанку посвећеном функционисању система током грејне сезоне.
Подсетимо, пуњење првог крака гасовода завршено је у октобру.

Процес сертификације

Немачки регулатор објавио је недавно да одлука о „Северном току 2“ неће бити донета у првој половини 2022. године, јавила је агенција „Блумберг“.
Медији наводе да је директор Федералне мрежне агенције Немачке Јохен Хоман изјавио да агенција није добила документацију која је неопходна за наставак процеса сертификације „Северног тока 2“ и да ће се процес наставити када она буде достављена.
Нова шефица немачке дипломатије изјавила да гасовод „Северни ток 2“ за сада није у складу са европским законом и зато сада не може да буде одобрен.
Подсетимо, сертификација се одвија у две фазе: прво ће немачки регулатор израдити нацрт решења, а затим ће га оценити Европска комисија. Цео процес могао би трајати неколико месеци. Берлин је већ добио од Москве цео пакет неопходних докумената.
Гасовод „Северни ток 2“ полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња завршена је 10. септембра. Тренутно је у току процес сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода.
Табла на згради компаније Нафтогас Украјина у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
СВЕТ
Украјина запретила „вечним“ санкцијама против „Северног тока 2“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала