- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Колико дуго кафа може да нас држи будним

CC0 / Pixabay/Engin_Akyurt / Кафа, ратлук и вода
Кафа, ратлук и вода - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
Пратите нас
Кафа се у целом свету сматра за напитак који одржава људе будним, а наука је дала одговор на питање и колико дуго траје тај ефекат.
Кофеин се веома брзо апсорбује и дистрибуира у телу када се попије кафа, а то укључује и мозак, захваљујући коме људе држи будним, наводи Хјустонска методистичка медицинска академија.
Кафа блокира рецепторе за спавање у мозгу, познате као аденозински рецептори. Аденозин има важну улогу у биохемијским процесима у телу, међу којима је и регулација спавања и циклуса будности.
Ниво аденозина у мозгу варира, када је низак, људи су потпуно будни, а када расте, то нас чини поспаним.
„После неколико сати будности, ниво аденозина расте до тачке када нас чини поспаним. Ниво аденозина је окидач за одлазак у кревет, а његов циклус пада и раста понавља се сваког дана“, наводе из Хјустонске методистичке медицинске академије.
Кофеин, међутим, има потпуно супротно дејство и пошто блокира аденозинске рецепторе, спречава ефекат поспаности када аденозин расте. Међутим, дејство кофеина је временски ограничено на између четири и шест сати, наводе стручњаци.
Они упозоравају да испијање кафе шест сати пре одласка у кревет може да утиче на спавање и одмор, чак и ако се ефекти кофеина не примећују.
Међутим, дужина утицаја попијене кафе неће код сваког бити иста, истичу из Хјустонске методистичке медицинске академије, пошто зависи од концентрације кофеина у напитку, колико га већ има у организму и колико је организам ефикасан у метаболизму кофеина, преноси Спутњик Мундо.
Кафа - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
ДРУШТВО
Шта се дешава са јетром оних који пију много кафе
Зелени чај - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
ДРУШТВО
Шта се дешава у телу када се јутарња кафа замени зеленим чајем?
Домаћа кафа - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
ДРУШТВО
Kолико шољица кафе дневно је благотворно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала