- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта треба да се деси да Европљани прекрше законе и покрену „Северни ток 2“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
Пратите нас
Чињеница да је „Северни ток 2“ спреман за употребу не значи да ће Европљани одлучити да га пусте у рад пре рока – међутим, то се може десити уколико дође до прекида у току грејне сезоне у Европи, сматра руски стручњак Игор Јушков.
„Чињеница да је 'Северни ток 2' спреман за употребу, а код Европљана криза у снабдевању и даље траје, ипак није довољно да се убрза пуштање у рад гасовода“, истиче стручњак са Финансијског универзитета при влади Русије Игор Јушков, преноси лист „Взгљад“.
Да би гасовод почео са радом пре сертификације „де факто је потребно прекршити процедуру европских закона“. Поред процеса сертификације који треба да прође, компанија „Гаспром“ мора регистровати своју подружницу у немачкој јурисдикцији.
Међутим, према речима стручњака, покретање гасовода пре рока могуће је у случају прекида у испоруци топлотне енергије у току грејне сезоне у Европи.

„Да би гасовод прорадио пре рока треба да се догоди нешто да Европљани прекрше своје законе. Постоји један сценарио – несташица гаса и мразеви услед чега ће се поставити питање да ли искључити потрошача са система за снабдевање топлотом. Е тада у Европској унији могу смислити неко лукавство из серије привремених техничких тестирања гасовода пре почетка комерцијалне експлоатације“, објашњава Јушков.

Шеф компаније „Гаспром“ Алексеј Милер саопштио је јуче да је и други крак гасовода напуњен гасом и да је „Северни ток 2“ спреман за употребу.
Немачки регулатор објавио је недавно да одлука о „Северном току 2“ неће бити донета у првој половини 2022. године, јавила је агенција „Блумберг“. Нова шефица немачке дипломатије изјавила да гасовод „Северни ток 2“ за сада није у складу са европским законом и зато сада не може да буде одобрен.
Гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
РУСИЈА
„Северни ток 2“ у потпуности спреман, напуњен и други крак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала