- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Икеа“ диже цене бројних производа широм света - скок и до 50 одсто

© AP Photo / INTER IKEA SYSTEMS B.V.Шведска компанија ИКЕА
Шведска компанија ИКЕА  - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
Пратите нас
„Икеа“ је у Великој Британији повећала цену бројних артикала и до 50 одсто. Компанија је за то окривила раст трошкова ланаца снабдевања узрокован пандемијом корона вируса. Цене су у различитим распонима подигнуте и у другим државама.
Након што су се купци пожалили да су цене након Божића нагло порасле, из највеће светске трговачке куће намештајем поручили су да више нису у стању да апсорбују повећане трошкове те да их преносе на потрошаче.
„Нажалост, дошло је до значајног повећања трошкова у целом набавном ланцу, укључујући сировине, транспорт и логистику. Како то још увек траје, потребно је повећати цене за многе наше производе“, поручио је портпарол, пише „Гардијан“.
На ажурираној веб страници могу се уочити значајна повећања цена појединих артикала. Између осталог, цена радног стола „малм“ порасла је са 99 на 150 фунти, што је скок од више од 50 посто. „Јокмок“сто с четири столице такође је поскупео 50 посто, с 99 на 149 фунти, у поређењу с почетком ове године.
Кревет „хемнес“ поскупео је са215 фунти на 279 фунти, што је пораст од 30 посто, док је цена комоде с девет фиока „алекс“ порасла 35 посто, са85 на 115 фунти. Дечји креветић „кура“ поскупео је 14 посто, са 129 фунти на 150 фунти, док је "Икеин" кауч „клипан“, један од најпопуларнијих артикала шведске трговине, скупљи за 20 фунти (повећање од 11 посто – на 199 фунти).
„Икеа“ је потврдила да је фирма подигла цене у више земаља у различитим распонима.
„Од почетка пандемије, „Икеа“ је успела да апсорбује значајно повећање трошкова у целом набавном ланцу, задржавајући цене што је могуће ниже и стабилније. Сада, као и многи други трговци, морали смо подићи цене како бисмо ублажили утицај на наше пословање“, рекао је портпарол.
„Повећање цена варира, али остаје у складу с оним што видимо на глобалном нивоу у „Икеи“, што је отприлике девет посто просечног повећања у различитим земљама и асортиману производа, закључују у „Икеи“.
Раст цена у „Икеи“ долази након што је инфлација у Уједињеном Краљевству у новембру достигла 10-годишњи максимум од 5,1 посто, пренео је Б92.
Теретни брод - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Раст цена бродског превоза подиже инфлацију за 1,5 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала