- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Иранска амбасада у Београду: Америчко убиство Сулејманија јасан пример државног тероризма

© Sputnik / Антон Быстров / Уђи у базу фотографијаЗастава Ирана
Застава Ирана - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
Пратите нас
Иранска амбасада у Београду огласила се саопштењем поводом друге годишњице убиства генерал-пуковника Касема Сулејманија, које је назвала јасним примером државног тероризма.
Иранска амбасада подсећа да су америчке снаге 3. јануара 2020. напале пројектилом конвој у ком је био Сулејмани, командант снага Кудс, који је у нападу убијен.
„Овај часни командант и барјактар борбе против тероризма, како у региону тако и у свету, има безброј заслуга и у борби против терористичке групе ИСИС* у Ираку и Сирији, а према сведочењу сиријских и ирачких власти, спасао је животе хиљадама невиних мушкараца, жена и деца, који би били у животној опасности да је ИСИС победила. Чињеница је да су регион, а касније Европа и цео свет, спашени од опасности и ноћне море експанзије ИСИС-а, што је резултат пожртвованости генерал-пуковника Сулејманија и његових савезника и истомишљеника“, наводи иранска амбасада.
Како се додаје, „циљано убиство генерал-пуковника Сулејманија, вишег војног команданта једне земље у трећој земљи, јасан је пример државног тероризма“.
„Акције Американаца и атентат на иранског војног команданта, осим што представља директно кршење Повеље УН, представља и кршење најочигледнијих принципа и правила међународног права, укључујући принципе: немешања, суверенитета, суздржавања од употребе силе, ненападања, као и принцип имунитета представника власти. Организације за људска права, Уједињене нације, угледни и међународни институти такође су потез америчке владе назвали чином агресије, еклатантним злочином и тешким кршењем међународног права“, саопштава, између осталог, Амбасада Ирана у Београду.
Амбасада додаје да ће „Иран искористити све правне капацитете на националном, регионалном и међународном нивоу да успостави мир и стабилност у региону и да се супротстави злокобном феномену тероризма, посебно оној врсти влада, чији је јасан пример америчка влада.“
*терористичка организација чији је рад забрањен у Русији
Касем Сулејмани - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2020
Американци убили иранског генерала Сулејманија: Иран прети осветом
Ирански генерал Касем Сулејмани - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2020
Ко је био убијени ирански генерал Касем Сулејмани
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала