- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блинкен и „Букурештанска деветка“ разговарали о Украјини и Русији: Потребан одлучан став НАТО-а

© REUTERS / POOLАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је телефоном са министрима спољних послова земаља „Букурештанске деветке“ о ситуацији на граници Русије и Украјине, истакавши да је неопходан „одлучан став“ НАТО-а када је реч о колективној заштити својих савезника, изјавио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

„Амерички државни секретар и министри спољних послова разговарали су о дестабилизујућем јачању војне моћи Русије дуж границе Украјине, а такође о потреби формулисања јединственог и одлучног става НАТО-а у погледу колективне заштите својих савезника“, прецизирао је Прајс.

Током дискусије Блинкен је указао да су САД посвећене наставку консултација са савезницима и партнерским земљама у контексту развоја стратегије за даље обуздавање и одбрану.
„Учесници дијалога такође су изразили солидарност са Литванијом која се суочава са све већим политичким притиском и економском принудом од стране Кине. Државни секретар је указао на непоколебљиву посвећеност САД трансатлантској безбедности и члану пет Повеље НАТО-а“, прецизирао је портпарол Стејт департмента.
„Букурештанску деветку“ чине Румунија, Бугарска, Чешка, Мађарска, Словачка, Пољска, Естонија, Летонија и Литванија.
Подсетимо, упркос одлучним протестима Пекинга, у Литванији је 18. новембра отворено представништво Тајвана. Ова одлука је узнемирила Кину који сматра да је потез Вилњуса кршење принципа њеног територијалног интегритета као и мешање у унутрашње послове земље. Кинеске власти су снизиле ниво дипломатских односа са балтичком државом на ниво отправника послова због чека је Вилњус изразио жаљење. Литванија поручује да је откривање представништва Тајвана засновано на економским интересима.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. У Москви наглашавају да се премештање трупе врши у складу са Уставом и унутар територије Русије, а да западне земље ту тезу користе као изговор за даље ширење НАТО.
Председници Украјине и САД, Владимир Зеленски и Џозеф Бајден током састанка у Белој кући - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
РУСИЈА
Бајден поручио Зеленском: Америка спремна на одлучан одговор у случају „руске инвазије“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала