- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Метеоролог: У среду преокрет

© Sputnik / Лола ЂорђевићГомиле очишћеног снега у Кнез Михаиловој улици
Гомиле очишћеног снега у Кнез Михаиловој улици - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Метеоролог Марко Чубрило је на свом профилу на Фејсбуку најавио да нас до среде увече очекује екстремно топло време, а затим стиже хладан фронт.
"До среде увече ће преко нашег дела Европе и даље струјати екстремно топао ваздух, суптропског, порекла. Провлађиваће сунчано и суво. Више облака ће бити повремено над северним делом региона, где понегде само на кратко данас може бити и слабе кише. Ветар слаб до умерен југозападни, док ће у среду испред фронта ветар бити у појачању те ће на планинама бити јак, повремено и врло јак", написао је Чубрило.
Навео је да до среде понегде могућа појава магле, а у среду уз јачање струјања се она не очекује.
"У среду после подне на северу, западу и југозападу региона повећање облачности које најављује осетнију промену времена која стиже до нас. У ноћи ка четвртку се рачуна на спуштање хладног фронта уз окретање ветра на умерен, пролазно понегде и јак северозападни и повремене падавине. У нижим пределима киша, а снег у пределима преко 700 мнв као и на крајњем северозападу Хрватске, али ће падавине бити слабе", написао је метеоролог.
Како наводи у четвртак током дана са премештањем хладног фронта и уз врло слабу, секундарну, циклогенезу над Јадраном над средишњим пределима БиХ који су преко 700 мнв, севером Црне Горе и деловима Србије који су преко 700 мнв треба очекивати пролазне снежне падавине уз формирање или мање повећање постојећег снежног покривача.
"Над северним и западним пределима престанак падавина, а понегде пред сам крај падавина може бити пролазног снега или суснежице. Ветар умерен, северозападни, док ће се јака и олујна бура са северног и дела средњег Јадрана проширити над већи део обале. У четвртак дневни максимум од +1 до око +7 степени Целзијуса. После премештања овог хладног фронта у петак би се преко Алпа преместио још један иза којег би ојачало поље антициклона које би се преко западне Русије и средишне Европе пружало ка средишњем Атлантику", написао је.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала