- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Изјава нуклеарне петорке – историјски догађај и добар почетак године

© Sputnik Screenshot„Печурка“ после детонације „Цар бомбе“ 1961. године
„Печурка“ после детонације „Цар бомбе“ 1961. године - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
„Нуклеарна петорка“ показује свету да је свесна своје одговорности за глобалну безбедност, бар када је реч о делу који се тиче контроле нуклеарног наоружања, рекао је Спутњику потпредседник Савета федерације Русије Константин Косачов.
Руски сенатор оцењује да је ово „добар почетак године“.

„То је веома благовремена и веома садржајна изјава која дефинитивно није декларативна. 'Петорка' показује целом свету да је свесна своје искључиве одговорности за глобалну безбедност, барем када је реч о контроли нуклеарног наоружања и спречавању ширења релевантних технологија“, истакао је Косачов.

Према речима заменика председника комитета Државне думе Русије за међународна питања Вјачеслава Никонова, заједничка изјава лидера пет нуклеарних сила је историјски догађај.

„По мом мишљењу, ово је веома важан догађај у светској политици, јер заправо веома дуго није било оваквих изјава лидера петорке сталних чланица Савета безбедности УН. Последњих година стицао се утисак да у принципу нису у стању ни о чему да се договоре и да руска страна куца на затворена врата, покушавајући да осигура безбедносне гаранције за све државе на свету. Ово је заиста историјски догађај које говори о томе да наши напори нису узалудни“, оценио је Никонов.

Како је додао, овде у великој мери улогу игра и дипломатија руског лидера Владимира Путина који је вероватно разговарао о изјави са лидерима других земаља током недавних разговора и састанака.
Никонов истиче да је изјава „нуклеарне петорке“ утолико важнија јер сада у свету ескалира напетост „што је углавном повезано са информацијама САД о нападу који Русија наводно припрема на Украјину и у вези са руским мировним иницијативама које су многи схватили као ултиматум“.
Подсетимо, пет нуклеарних сила – Кина, Русија, Велика Британија, САД, Француска – објавиле су изјаву о привржености Споразуму о неширењу нуклеарног оружја, решености да воде дијалог заснован на узајамном поштовању и признавању међусобних интереса.
Према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, заједничка изјава лидера пет земаља договорена је дипломатским каналима и текст „у потпуности одражава став страна и лидера“.
САД тестирају нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
РУСИЈА
Велике силе прихватиле иницијативу Русије: Неће бити нуклеарног рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала