- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Штрахе за Спутњик: Кажњен сам због пријатељства с Русијом и Србијом

© AP Photo / Markus LeodolterХајнц Кристијан Штрахе
Хајнц Кристијан Штрахе - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Као ватрени европски и аустријски патриота, увек сам оштро одбијао антисрпску и антируску политику. Увек сам се залагао за блиско и искрено партнерство са Србијом и Русијом на равноправним основама. Конфронтација ЕУ и НАТО са Русијом нанела би огромну штету Европи и свим другим учесницима, каже у интервјуу за Спутњик Хајнц Кристијан Штрахе.
Хајнцу Кристијану Штрахеу, некадашњем лидеру Слободарске партије Аустрије (ФПО) и вицеканцелару мејнстрим медији много тога замерају – између осталог и једну врсту дивљења према српском народу и то што често поздравља са уздигнута три прста.
Након што је 2019. морао да напусти положаје виценакцелара и лидера ФПО због фамозне „афере Ибица“, Штрахе се на први поглед повукао из политике. Међутим, није успео да издржи и вратио се, овај пут као лидер једне локалне странке Алијанса за Аустрију. И поред тога што је пред првостепеним судом осуђен за корупцију, Штрахе и даље зрачи оптимизмом и решеношћу да остане у политичкој арени. А написао је и књигу „Атентат на Ибици“.
Из разговора, који смо водили уз помоћ аустријског новинара српског порекла Филипа Гашпара, види се да Штрахе није ни за јоту одступио од политичких ставова које је заступао у прошлости. И данас се, како каже, залаже да се косовскометохијско питање реши по принципу Јужног Тирола.
У предговору књиге кажете да она није оправдање или извињење. О чему је заправо књига?
- Ради се о личној поновној процени напада на Ибици који сам срећом физички преживео, као и разматрању политичке позадине и онога шта се стварно догодило. Манипулативно скраћивање видео-снимка пуштаног у јавност до сада је потпуно извлачило чињенице из контекста. Сада, када је објављен комплетан седмосатни материјал, видео-снимак је службени доказ да нисам био корумпиран, да сам упорно одбијао све понуде тамошњих варалица и да нисам хтео да приватизујем аустријске воде (воде у Аустрији су под контролом државе), већ сам хтео да их заштитим уставом. Књига показује да су, још увек непознати, моћни наручиоци покушавали да ме политички униште још од 2013. Као доушници у дугогодишњој конструкцији манипулативних података појављују се и Савезна канцеларија криминалистичке полиције и Савезна канцеларија за заштиту устава и борбу против тероризма. „Некако мирише на тајну службу“, рекао је о свему бивши председник немачког Бундестага Волфганг Шојбле приликом једног гостовања након што је снимак објављен.
Потпредседник аустријске владе Хајнц-Кристијан Штрахе - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2019
Штрахе креће против медија који су га срушили
Кажете у књизи да су новинари који су објавили фамозни видео снимак манипулисали њиме и усмерили у правцу Ваше смене? Можете ли да објасните како су то урадили?
- Новинари „Зиддојче цајтунга“ и „Шпигла“ нису радили као истраживачки новинари. Они су скраћивањем видео секвенци креирали лажну слику у интересу оних који су желели моју смену, све по моту „Штрахе мора да оде“. Свакако, користили су се чак и криминалним методама да креирају сугестивне замке. Очигледно сам стајао на путу моћним круговима у Аустрији и ЕУ. Мој помирљиви и балансирајући став за просперитетни развој односа са Русијом и Србијом у заједничкој Европи – без санкција и без лажног признавања Косова – свакако је такође био део њихове покретачке снаге.
Иако сте најављивали да ћете се повући из политике, када сте напустили ФПО, основали сте нову странку. Можете ли да живите без бављења политиком?
- Неки моји наследници, који су у политичаре израсли захваљујући мени, нису се придржавали договора након што сам поднео оставку, оставили су ме на цедилу и искључили из странке. То више није била моја визија либерално-патриотске странке за коју сам се залагао срцем и душом. Желим да мојим неверним и непоштеним друговима покажем да такве методе не могу да дугорочно превладају Истина на крају увек изађе на видело.
Вице-канцелар Аустрије Ханс Кристијан Штрахе - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2020
Штрахе: Србима треба да припадне север Косова
Након афере, или како кажете, атентата на Ибици, напустили сте ФПО, уследио је још један судски процес на коме сте осуђени због корупције на 15 месеци условно…
- Моји наследници у ФПО-у, чији сам рејтинг са три одсто подршке повећао на 26 одсто након што сам дао оставку на место вицеканцелара и лидера странке, искључили су ме, оклеветали и криминално напустили, уместо да стану уз мене. То је ишло у руку атентаторима, али до данас није ништа допринело истрази. Уследио је процес у којем нисам правоснажно осуђен због страначке донације од 2.000 евра 2016. и донације за изборну кампању 2017. ФПО-у као опозиционој странци од 10.000 евра, што је, иначе, у потпуности пријављено у складу са правилима. Погрешно сам оптужен да сам хтео да исправим оправдано лошу администрацију у области приватних болница, не из уверења, већ на основу наведених донација. То је апсурдно. Али опет: то је неправоснажна пресуда због које се многи правни стручњаци хватају за главу и што се назива политичком мотивисаном погрешном пресудом. Нисам ништа скривио и наравно уложио сам жалбу против пресуде.
И ваш некадашњи канцелар Себастијан Курц оптужен је за корупцију… Откуда одједном толико корупционашких истрага у Аустрији? Шта је по Вашем мишљењу утицало на то да све оне буду отворене у тако кратком року?
- Све личи на принцип који је у „Архипелагу Гулагу“ описао Александар Солжењицин. Марксисти и комунисти криминализују оне који мисле другачије, истовремено штедећи праве криминалце. У вези са видео-замком на Ибици, циљано је припремљено и достављено безброј анонимних клевета, што је довело до истраге. Операцијом „Ибица“ планирана је и спроведена циљана промена режима у правом смислу те речи. Десио се, ако хоћете, државни удар.
Вицеканцелар Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2020
Штрахе се враћа у политику
Како гледате на то што је ФПО одлучила да не продужи уговор о пријатељству са Јединственом Русијом?
- Поред споразума о пријатељству са „Јединственом Русијом“, нажалост је раскинут и споразум о пријатељству са СНС-ом у Србији. То ме је шокирало и дубоко погодило. Као представник хришћанског Запада, моје је чврсто уверење из дубине срца да јака, мирна и перспективна континентална Европа мора пронаћи и обезбедити мир и равнотежу између Србије и Косова и Метохије. То може функционисати само у блиском партнерству Француске, Немачке и Русије - у смислу историјске „Свете алијансе“. Сукоб који се тренутно распламса између ЕУ и Русије је веома опасан и тренутно се поново заоштрава на неодговоран начин.
Какви су вам планови за будућност? Хоћете ли успети да позиционирате Алијансу за Аустрију на националном нивоу?
- Као „нормалан“ грађанин, јесам и остаћу јако заинтересована политичка особа са доследним, либерално-патриотским ставом за хришћанску Европу нација, против исламизације Европе и за очување слобода, основних права, идентитета, вредности и традиције свих европских народа. Тренутно сам се повукао из активне страначке политике и борим се за своју породицу и да са себе скинем све клевете, да окончам поступак и да додатно проширим своју економску будућност као предузетник.
Хајнц-Кристијан Штрахе - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2019
Јавио се аутор Штрахеовог снимка: Зашто сам направио „Ибица видео“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала